Automobilové novinky na veletrhu spotřební elektroniky. Neznámý čínský start-up i vodíkové Hyundai

Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 1. 2018 11:04
Už dávno není pravidlem, že mimo největší světové autosalony v Detroitu, Ženevě, Paříži či Frankfurtu automobilky své horké novinky nepředstavují. V posledních letech si výrobci oblíbili především veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Vedle nejnovějších chytrých telefonů, počítačových komponentů nebo technologií pro virtuální realitu tak stojí také nová auta. V následující grafice jsme vybrali ty nejzajímavější automobilové novinky, které na silnicích uvidíme v příštích týdnech, měsících i letech.

Elektrická Kia Niro

Kia, podobně jako mateřské Hyundai, sází na alternativní zdroje pohonu automobilů. V nabídce již dnes má několik hybridů i plug-in hybridů, v Evropě dále nabízí také elektrický Soul. Ten v nabídce patrně nezůstane dlouho osamocen, což ukazuje koncept Niro EV. Ten má lithium-polymerové akumulátory s kapacitou 64 kWh, elektromotor o výkonu 150 kW a dojezd 383 km na jedno nabití. Vedle toho má místo masky chladiče interaktivní displej, přes nějž může komunikovat s ostatními účastníky dopravy, a také zvukové upozornění chodců a cyklistů na přítomnost vozu ve chvíli, kdy dojde k jeho přehlédnutí. Kabina tvořená prakticky pouze dvěma displeji a ovládáním gesty potom dává nahlédnout do budoucnosti interiérů všech automobilů Kia.

Vedle prezentace nového konceptu Kia v Las Vegas také oznámila, že do roku 2025 nabídne 16 elektrifikovaných vozidel, zahrnujících i automobil s palivovými články pro rok 2020. Mimo to už v roce 2021 mají být v projektech chytrých měst testovány Kie s autonomním řízením na úrovni 4 a v roce 2030 mají všechny vozy značky disponovat konektivitou. Ještě letos pak Korejci ve vybraných evropských destinacích spustí projekt sdílení automobilů WiBLE.

 

Právě se děje

Další zprávy