Automobilové novinky na veletrhu spotřební elektroniky. Neznámý čínský start-up i vodíkové Hyundai

Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 1. 2018 11:04
Už dávno není pravidlem, že mimo největší světové autosalony v Detroitu, Ženevě, Paříži či Frankfurtu automobilky své horké novinky nepředstavují. V posledních letech si výrobci oblíbili především veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Vedle nejnovějších chytrých telefonů, počítačových komponentů nebo technologií pro virtuální realitu tak stojí také nová auta. V následující grafice jsme vybrali ty nejzajímavější automobilové novinky, které na silnicích uvidíme v příštích týdnech, měsících i letech.
Foto: Výrobci

Honda 3E-A18

Honda představila v Las Vegas řadu 3E. První E symbolizuje slovo empathy, v překladu empatie. Tu projevuje robot 3E-A18, který je vybaven umělou inteligencí a dokáže rozpoznat potřeby či náladu člověka. Podle Hondy se tak hodí například jako průvodce na letištích nebo v nákupních centrech.

Foto: Výrobci

Honda 3E-B18

Druhé E znanená slovo empower, což je v překladu zmocnit se. Honda však tvrdí, že zařízení navržená v tomto konceptu mají ukazovat kooperaci mezi robotikou a lidmi, přičemž obě strany navzájem využívají své silné stránky. Prototyp 3E-B18 je tak jezdícím křeslem, které umožňuje lidem pohyb prakticky všude.

Foto: Výrobci

Honda 3E-D18

Druhým prototypem ve stejném duchu je čtyřkolka 3E-D18. Tu pohání elektromotor, navíc se jedná o plně autonomní dopravní prostředek, který se tak dostane i tam, kam by se běžný člověk řídící čtyřkolku nejspíše nedostal. Další výhodou jsou pneumatiky bez vzduchu, umožňující překonat téměř jakoukoliv překážku.

Foto: Výrobci

Honda 3E-C18

Poslední E reprezentuje slovo experience, tedy zkušenost. Honda jím říká, že robotická zařízení a lidé se stále zlepšují vzájemnou interakcí, čímž se v obou případech stávají užitečnější pro společnost. Tuto ideu reprezentuje malé elektrické zařízení 3E-C18, které pomáhá lidem, tvořícím určité společenské hodnoty.

 

Právě se děje

Další zprávy