Automobilové novinky na veletrhu spotřební elektroniky. Neznámý čínský start-up i vodíkové Hyundai

Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 1. 2018 11:04
Už dávno není pravidlem, že mimo největší světové autosalony v Detroitu, Ženevě, Paříži či Frankfurtu automobilky své horké novinky nepředstavují. V posledních letech si výrobci oblíbili především veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Vedle nejnovějších chytrých telefonů, počítačových komponentů nebo technologií pro virtuální realitu tak stojí také nová auta. V následující grafice jsme vybrali ty nejzajímavější automobilové novinky, které na silnicích uvidíme v příštích týdnech, měsících i letech.
Foto: Lexus

Amazon Alexa

Zajímavou novinku dostanou do výbavy v letošním roce vybrané modely Toyoty a Lexusu. Jde o o rozhraní Amazon Alexa, přes nějž může řidič i spolujezdec hlasem ovládat prvky v takzvaných chytrých domovech. Jedná se například o dálkové zapínání nebo vypínání světel, či nastavování klimatizace. Rozhraní bude zatím dostupné jen pro v USA prodávané modely obou značek.

Foto: Volkswagen

Umělá inteligence Nvidia

Počítačová společnost Nvidia se již nějakou dobu zabývá technologií pro autonomní řízení. V Las Vegas oznámila nové partnerství s Volkswagenem, kterému bude dodávat umělou inteligenci, potřebnou k tomu, aby německé vozy dokázaly jezdit bez nebo jen s minimální asistencí řidiče. Jádrem systému je počítač Nvidia Drive IX, který mimo autonomní jízdy umožní třeba odemykání vozu rozpoznáním obličeje či ovládání multimediálního systému gesty i hlasem. První autonomní Volkswagen se má na trhu objevit kolem roku 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy