Toyota, která si chce povídat, hyundai jako kus obýváku. Automobilky perlí na elektronickém veletrhu

Jiří Kaloč
6. 1. 2017 15:46
Účast na tradičních autosalonech, jakými jsou Paříž nebo Frankfurt, škrtá ze svých plánů nejedna velká automobilka. Naproti tomu počet výrobců vozů, které staví rozsáhlé expozice na přehlídkách o moderních technologiích, roste geometrickou řadou. Podívejte se do naší grafiky, na jaké výhledy do budoucnosti na kolech můžete narazit na letošním veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas.
Foto: Chrysler

Chrysler Portal - interiér

Americká automobilka prezentuje koncept Portal, na jehož vývoji spolupracovala s firmami Samsung a Panasonic, jako prostředníka mezi posádkou a sociálními sítěmi. Portal při nastupování automaticky otevře posuvné dveře a díky systému rozpoznávání obličejů nastaví pro nahrané cestující sedadla do oblíbené polohy. I zde je samozřejmostí ovládání hlasem i gesty či komunikace mezi vozem a mobilním telefonem jeho majitele.

Foto: Chrysler

Chrysler Portal - exteriér

Z hlediska techniky se je jedná o šestimístný elektromobil s dojezdem 400 km a možností dobít na dojezd 240 km během 20 minut. To vše je možné díky integrované nabíječce stejnosměrným proudem o výkonu až 350 kW a akumulátoru o kapacitě 100 kWh. Portal zatím disponuje autonomním řízením v úrovni SAE Level 3, což znamená rozjezd pod dohledem řidiče. Ten pak může řízení vozu přenechat počítači na dálnici.

 

Právě se děje

Další zprávy