Auto bez řidiče podle Švýcarů. Lze ho vlastnit i sdílet, v kabině má zahrádku s květinami

Jan Markovič Jan Markovič
13. 12. 2016 10:35
Švýcarská společnost Rinspeed se chystá na technologickém veletrhu CES předvést svůj nejnovější koncept. Firma známá mnoha výstředními studiemi ukáže plně autonomní vůz, který je naditý moderními technologiemi, umožňuje sdílené jízdy, nebo dokonce rozvoz horké pizzy. Na palubě je dokonce malá zahrádka. To aby se posádka cítila opravdu jako doma.
Chcete se zbavit nepříjemného ruchu velkoměsta a užít si malý kousek osobního prostoru a svobody? Rinspeed má řešení. Jmenuje se Oasis.
Chcete se zbavit nepříjemného ruchu velkoměsta a užít si malý kousek osobního prostoru a svobody? Rinspeed má řešení. Jmenuje se Oasis. | Foto: Rinspeed

Oáza klidu uprostřed ruchu velkoměsta. Tou má zřejmě být poslední koncept z dílny švýcarské společnosti Rinspeed. Model příznačně nazvaný Oasis se představí na technologickém veletrhu CES i na autosalonu v Detroitu. Hned na první pohled přitom zaujme zajímavými detaily.

Rinspeed Oasis má být autonomní vozidlo, které je možné vlastnit, sdílet i pronajímat. Proč by mělo auto nečinně stát, když může posloužit i druhým, ptá se firma. Díky autonomnímu řízení a aplikaci pro sdílení si tak vůz můžete k sobě přivolat a po cestě zase nabrat zájemce o spolujízdu.

V autě je na přídi umístěná malá zahrádka – to zřejmě proto, aby se cestující cítili příjemně. Dokonce si do ní mohou vložit svůj osobní box s vlastními oblíbenými květinami. Budoucnost aut vypadá v tomto světle romanticky. Zvláště v případě, že je vzadu ještě připraven vyhřívaný prostor na rozvoz pizzy.

Auto umožňuje klasické řízení. V takovém případě využívá konektivity s okolní infrastrukturou, a tak například upozorní řidiče, že padla zelená. Velké čelní sklo zase promítá informace z navigace, aby se neztratil.

Je ale možné přepnout do autonomního módu, v takovém případě se volant sklopí a následně ho lze použít jako stoleček s držáky na nápoje a klávesnicí, která se bude hodit k připojení na internet. Auto se během jízdy postará o bezpečnost a také zvukovou izolaci od okolí, aby si posádka mohla vychutnat hudbu dle svého přání nebo třeba nerušeně usnout.

Oasis není prvním výstředním modelem firmy, která se ještě před čtvrt stoletím zabývala tuningem automobilů značky Porsche. Od nich přešla k návrhům aut budoucnosti, z nichž některá veřejnost šokovala. Třeba Etos s „heliportem“ pro dron, Splash přeměnitelný na vodní vznášedlo nebo auto-ponorka jménem sQuba.

Prohlédněte si nové auto budoucnosti v bohaté fotogalerii:

 

Právě se děje

Další zprávy