Foto: Auta s nejkrásnějšími dveřmi se inspirovala křídly racka i nůžkami. Jde jim hlavně o pozornost

Foto: Auta s nejkrásnějšími dveřmi se inspirovala křídly racka i nůžkami. Jde jim hlavně o pozornost
Rolls-Royce Dawn - V minulosti měla protisměrně otevírané dveře celá řada aut. Nastupování do vozu je totiž díky nim mnohem elegantnější. Kvůli nebezpečí, že řidič za jízdy vyletí z vozu ven, se jim začalo přezdívat „sebevražedné dveře“. Dnes už nebezpečné nejsou, ale mnoho automobilek je nepoužívá. Jednou z výjimek je Rolls-Royce. Najdete je v každém jeho modelu. Podobný typ má třeba ještě Opel Meriva.
Rezvani Beast Alpha - Šokující sportovní automobil z letošního autosalonu v Los Angeles používá dveře, které ještě žádné jiné auto před ním nemělo. Nazývá je SideWinder, zřejmě podle raket typu vzduch-vzduch zavěšených na křídlech amerických stíhacích letounů. Dveře se vysouvají ven a pak dopředu.
Koengsegg Regera - Podobně jako v případě Rolls-Royce ani švédský hypersport Koenigsegg nenajdete bez jeho charakteristických dveří. Na ně má automobilka sídlící na bývalé základně královského letectva vlastní patent. Dveře se vysouvají ven a pak vyklápí vpřed. Takže pozor na obrubníky.
BMW Z1 - Na konci devadesátých let se chtěli v Mnichově přiblížit filozofii lehkých britských sportovních automobilů. Plátěné dveře ale s luxusní automobilkou nehrají. Inženýři proto vymysleli dveře, které se elektricky zasouvají do prahů vozu. Efekt je to dokonalý a i proto mají tyto čtvrt století staré vozy velkou sběratelskou hodnotu. Ano, samozřejmě šlo jezdit i se dveřmi staženými dolů.
Foto: Výrobci
Jan Markovič Jan Markovič
11. 12. 2016 8:25
Extravagantní dveře zaručují autu pozornost. Proto se na vozech většinou určených pro nejmovitější řidiče objevují někdy až podivné kreace. Ty mohou být i nepraktické, ať už byste se do vozu chtěli dostat v nízké garáži, v úzkém parkovacím prostoru nebo by vás jen bolela záda. Na tom ale nezáleží, hlavní roli hraje styl. Prohlédněte si patnáct aut, jejichž dveře na sebe strhávají zájem okolí. Někdy se nebudete stačit divit, co všechno jde u tak obyčejné věci, jakou dveře jsou, ještě vymyslet.
 

Právě se děje

Další zprávy