Ani bez čtyřkolky nemusíte na horách zapadnout. Umíte zacházet se sněhovými řetězy?

Martin Přibyl Martin Přibyl
26. 1. 2019 7:02
Chystáte se na lyže na hory? Určitě byste neměli zapomenout na to, přibalit sněhové řetězy. I v Česku narazíte na místa, kam je v zimě na sněhu vjezd bez řetězů zakázán. Jaká jsou s řetězy ale spojena pravidla, kdy a jak je nasadit? Podívejte se do galerie.
Foto: iStock

Jaké řetězy si koupit?

Nejlepší službu udělají klasické kovové s řetězy spojenými do tvaru písmene H. Poskytují totiž nejlepší trakci na sněhu i ledu. Se suchou vozovkou se ale nemají rády: kvalitní výrobky sice krátkou jízdu po ní zvládnou, ale opotřebení je poměrně vysoké. Smířit se také budete muset s vyšší hlučností a omezeným komfortem.

Nouzovým řešením spíše na pár metrů mohou být tekuté řetězy ve spreji nebo látkové návleky na kola. Obojí může pomoci u aut, na jejichž kola klasické řetězy nesmí. Textilní návleky značky AutoSock dokonce mohou nahradit řetězy v místech, kam byste bez nich jinak nesměli (tedy za značku C5a).

Při výběru řetězů se orientujete podle velikosti kola. Pozor ale na to, že nestačí jen velikost ráfku v palcích, ale rozměr řetězů ovlivňuje i výška (profil) pneumatiky a její šířka. Jeden řetěz obvykle vyhoví několika různým rozměrům kol.

Svou roli hraje i cena. Pokud řetězy potřebujete pro jistotu, abyste jednou do roka nezapadli po cestě na dovolenou na hory, budou vám stačit i levnější výrobky ze supermarketu. Často ale bývají z příliš měkkého materiálu, a tak toho mnoho nevydrží. Pokud chcete řetězy použít opakovaně, vyplatí se uvažovat o těch dražších a kvalitnějších (např. značky Pewag nebo Thule). Mohou mít i samonapínací systém, jejich cena se ale může blížit deseti tisícům korun.

Alternativou je i možnost si řetězy na dovolenou půjčit. Existují specializované půjčovny a podobnou službu nabízí v Německu třeba tamní autoklub ADAC.

 

Právě se děje

Další zprávy