Tesla jako Tatra. Podívejte se na auta, která šokovala svět více než Muskův pick-up

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 11. 2019 6:02
Tesla koncem minulého týdne představila netradičně tvarovaný pick-up Cybertruck, při jehož prezentaci dokonce omylem rozbila boční skla. To by nebyl problém, kdyby se tak nestalo při demonstrování odolnosti vozu. Zákazníky to ale neodradilo, vůz má už čtvrt milionu rezervací. A vlastně to ani není první vůz, který při premiéře šokoval prakticky všechny. Podívejte se i na některé další příklady.
Foto: Toyota

1997: Toyota Prius

Toyota Prius možná na první pohled do společnosti dalších aut tohoto žebříčku příliš nezapadá, místo v něm ale mít musí. Už jen proto, že jako první přinesla technologii, na kterou dnes, 22 let od premiéry vozu, sází kvůli evropským emisním nařízením stále více automobilek. Řeč je o hybridním pohonu, který do v rámci masové produkce zpopularizovala právě jinak poměrně nevýrazná Toyota.

Ta se nejprve nabízela jen v Japonsku, do jiných zemí se dostala jen vlastním dovozem zákazníků. Až omlazená varianta Priusu dostala "oficiální povolení" vyrazit do světa a objevila se v Americe nebo Evropě. S myšlenkou ekologického vozu si přitom Japonci pohrávali už od roku 1993, v roce 1995 pak přišel na řadu první koncept a v roce 1997 tedy také první generace vozu.

Prius v první generaci kombinoval benzinovou patnáctistovku s elektromotorem a planetovou převodovkou, měl také funkci regenerativního brzdění. Spotřeba dle japonských norem spadla na 3,6 l / 100 km. Technika vozu se s každou generací zlepšovala, v roce 2011 došlo na sériové uvedení plug-in hybridní varianty Priusu. Auto je v nabídce Toyoty dodnes a těší se čím dál větší popularitě. A japonská automobilka samotná dnes hybridní pohon nabízí místo turbodieselu u téměř každé modelové řady.

 

Právě se děje

Další zprávy