Tesla jako Tatra. Podívejte se na auta, která šokovala svět více než Muskův pick-up

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 11. 2019 6:02
Tesla koncem minulého týdne představila netradičně tvarovaný pick-up Cybertruck, při jehož prezentaci dokonce omylem rozbila boční skla. To by nebyl problém, kdyby se tak nestalo při demonstrování odolnosti vozu. Zákazníky to ale neodradilo, vůz má už čtvrt milionu rezervací. A vlastně to ani není první vůz, který při premiéře šokoval prakticky všechny. Podívejte se i na některé další příklady.
Foto: Mercedes-Benz

1997: Mercedes-Benz třídy A

Britský magazín Autocar, který byl inspirací k tvorbě tohoto žebříčku, zařadil mezi nejvíce šokující a překvapující premiéry také první Mercedes-Benz třídy A. Proč, to je nasnadě. Mercedes se odjakživa soustředil na luxusní modely, tím nejmenším byla dlouho třída C a její předchůdci spadající do střední třídy. A potom přišel frankfurtský autosalon 1997 a vstup trojcípé hvězdy mezi malá městská auta.

První třída A měřila i v prodloužené verzi sotva 3,8 metru, což byl oproti třídě C a větším modelům pořádný šok. K tomu vysoká stavba karoserie připomínající MPV (s velkým prostorem uvnitř), která ve druhé polovině 90. let nabírala na významu i popularitě, nebo pohon předních kol. Na podobné auto zkrátka fanoušci značky nebyli zvyklí.

Image auta příliš nepomohl ani zpackaný losí test, který na tři měsíce přerušil prodeje a donutil automobilku montovat do vozu standardně tehdy ještě málo rozšířené ESP. Tak se třída A mimo jiné stala bezpečnostním průkopníkem. A i zákazníci si na vůz zvykli - do roku 2004 se vyrobilo 1,1 milionu kusů první generace. Od druhého vydání třída A povýšila mezi kompakty a v nabídce trojcípé hvězdy se drží dodnes. Jen už nemá vysokou stavbu karoserie.

 

Právě se děje

Další zprávy