Tesla jako Tatra. Podívejte se na auta, která šokovala svět více než Muskův pick-up

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 11. 2019 6:02
Tesla koncem minulého týdne představila netradičně tvarovaný pick-up Cybertruck, při jehož prezentaci dokonce omylem rozbila boční skla. To by nebyl problém, kdyby se tak nestalo při demonstrování odolnosti vozu. Zákazníky to ale neodradilo, vůz má už čtvrt milionu rezervací. A vlastně to ani není první vůz, který při premiéře šokoval prakticky všechny. Podívejte se i na některé další příklady.
Foto: Aktuálně.cz

1998: Fiat Multipla

Slavné jméno Multipla z 50. a 60. let se Fiat rozhodl oživit na konci 90. let a použít ho na kompaktní MPV netradičních tvarů. V roce 1996 se nejprve objevil koncept, který rozhodně překvapil tvarováním přední části. Vůz ale uměl dobře využívat obestavěný prostor a na půdorysu s délkou necelé čtyři metry ubytoval hned šest cestujících - tři vpředu a tři vzadu.

Fiat se tak Multiplu rozhodl pustit do sériové produkce, a to s téměř stejným designem, jaký nabídl koncept. Výsledkem bylo všechno, jen ne konzervativní auto. Stupňovitá přední část poslala v očích mnoha laiků i odborníků Multiplu mezi nejškaredší auta všech dob a nepomohla tomu ani variabilita a celková prostornost kabiny.

Z Multiply se prodejní hit nikdy nestal, šok po premiéře neopadl a naopak prodeje nadále ovlivňoval. Fiat se rozhodl pro facelift, který odstranil rozdělující přední partie, nicméně tím přišel i o tu část publika, kterou Multipla svým designem oslovovala. Nástupce se auto nedočkalo, život si tak prodloužilo alespoň v Číně, kde licenčně vznikalo pod značkou Zotye. 

 

Právě se děje

Další zprávy