10 aut, která vznikla ve špatné době. Docenění se nedočkala ani po letech

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 11. 2018 8:26
Za jednoho z největších automobilových vizionářů je dlouhodobě označován majitel Tesly Elon Musk. On se rozhodl postavit svou automobilku výhradně na elektromobilech, jestli se mu to však vyplatí, ukážou nejspíše až následující roky. To jiným se riskování s vizionářstvím úplně nevyplatilo. Existuje totiž řada automobilů, která předběhla dobu o řadu let, ale postupně upadla v zapomnění. Některá z těchto aut si připomeňte v následující galerii.
Foto: Peugeot

Peugeot 1007

Nikoli jen o pár let, ale pravděpodobně o několik desetiletí předběhl dobu Peugeot 1007. Francouzi byli vždy v automobilovém průmyslu známí tím, že experimentovali. Tu s designem, tu s technologiemi. 1007 ale byla obojím - netradičně tvarovaným mini MPV (a to ve svém skutečném významu při délce 3,73 m) s doposud nevídaným technickým řešením. Posuvné boční dveře totiž prakticky dodnes nabízí jen velká MPV či osobní dodávky pro lepší nastupování do zadní části vozu. Peugeot je nabídl jako jediné dveře celého třídveřového auta.

Řešení na první pohled praktické, vždyť v přeplněných městech je to mnohdy o každém centimetru. Jenomže Francouzi nabídl pouze elektrické, a tedy drahé a těžké, otevírání posuvných dveří. Výsledná cenovka tak byla oproti konkurenci pořádně vysoká, technicky šlo navíc pořád o Citroën C2/C3 či Peugeot 206. Auto nezachránily ani výměnné potahy sedadel či obroučky výdechů ventilace. Vyrobeno bylo mezi lety 2005 a 2009 zhruba 120 tisíc aut.

 

Právě se děje

Další zprávy