10 aut, která vznikla ve špatné době. Docenění se nedočkala ani po letech

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 11. 2018 8:26
Za jednoho z největších automobilových vizionářů je dlouhodobě označován majitel Tesly Elon Musk. On se rozhodl postavit svou automobilku výhradně na elektromobilech, jestli se mu to však vyplatí, ukážou nejspíše až následující roky. To jiným se riskování s vizionářstvím úplně nevyplatilo. Existuje totiž řada automobilů, která předběhla dobu o řadu let, ale postupně upadla v zapomnění. Některá z těchto aut si připomeňte v následující galerii.
Foto: Výrobci, archiv

GM EV1

Elektromobily existují v podstatě již od počátků automobilismu. Jejich vývojem se zabývala snad každá automobilová země, vzpomeňme třeba koncept EMA z Československa sedmdesátých let. O masivní popularizaci elektromobility se však chtěl zasadit především americký koncern General Motors. Ten v roce 1996 představil produkční verzi kupé EV1 (reagující na zájem a poptávku po čistých autech z počátku 90. let) s aerodynamickou karoserií a elektromotorem o výkonu 102 kW. Baterie měly kapacitu nejprve 16,5 kWh, od roku 1999 v upravené specifikaci vozu 26,4 kWh. Upravená verze tak měla ujet až 230 km na jedno nabití.

Linku na výrobu elektromobilů vedení GM zavřelo v roce 2002 s celkovým počtem 1117 vyrobených kusů. K autům se dostali zákazníci jen několika měst v USA, a to formou leasingu. Přesto byla jejich odezva kladná, což nicméně americkou automobilku nepřesvědčilo. V roce 2003 projekt definitivně skončil, protože nebyl výdělečný. Navíc pokud by zůstala vyrobená auta v rukou majitelů, muselo by GM podle zákona poskytovat minimálně 15 let servis a náhradní díly. Proto prodloužit leasing či odkoupit vůz nebylo žádnému z majitelů, i přes některé snahy, umožněno a auta se vrátila zpět k výrobci. Několik desítek bylo věnováno do muzeí či na výzkumné účely, většina z vyrobených aut ale byla sešrotována. 

 

Právě se děje

Další zprávy