10 aut, která vznikla ve špatné době. Docenění se nedočkala ani po letech

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 11. 2018 8:26
Za jednoho z největších automobilových vizionářů je dlouhodobě označován majitel Tesly Elon Musk. On se rozhodl postavit svou automobilku výhradně na elektromobilech, jestli se mu to však vyplatí, ukážou nejspíše až následující roky. To jiným se riskování s vizionářstvím úplně nevyplatilo. Existuje totiž řada automobilů, která předběhla dobu o řadu let, ale postupně upadla v zapomnění. Některá z těchto aut si připomeňte v následující galerii.
Foto: Aktuálně.cz

Honda FCX Clarity

Čím byl GM EV1 pro elektromobily, tím byla Honda FCX Clarity pro vodíková auta. Japonci v roce 2008 přišli s prvním sériovým vodíkovém vozem, které bylo formou leasingu k mání v USA, Japonsku a Evropě. Elektromotor vozu měl 100 kW a na plnou nádrž vodíku ujel zhruba kolem 450 km. Vzhledem k problémové infrastruktuře ale na silnicích nebyl vůz příliš k vidění. V USA do roku 2014 dokonce Honda pronajala údajně jen 45 aut.

Japonce to ale zjevně neodradilo, koneckonců šlo především o experimentální model. Dnes je v prodeji nástupce se jménem Clarity, vedle vodíkového pohonu prodávaný též jako hybrid a plug-in hybrid. Vodíkové auto se snaží masověji nabízet dnes také Toyota a Hyundai, výrazněji promluvit do zatím malého segmentu limitovaného počtem plnicích stanic chce i Mercedes-Benz.

 

Právě se děje

Další zprávy