Ferrari ze stodoly a bizarní reklama. Delon na autech nešetřil, raději měl ale umění

Alain Delon zemřel v 88 letech.
Ferrari koupil Delon od svého hereckého kolegy a kamaráda Gérarda Blaina (na snímku stojí u auta), vedle Alaina Delona pak sedí další francouzská herečka Jeanne Valériová.
Alain Delon a Ornella Mutiová ve filmu Smrt darebáka za volantem hnědočervené Alfy Romeo 2000.
Podobizna Delona se objevila též na slavné Rallye Paříž Dakar v roce 1981. Herec však nezávodil, jeho značka parfémů ale tehdy sponzorovala tým, který do dálkového závodu vyrazil s vozem AMC Eagle.
… takto se herec projížděl po Champs-Élysées. Zobrazit 21 fotografií
Foto: Profimedia.cz
Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 8. 2024 5:50
Jeho srdce patřilo umění, měl velkou sbírku obrazů nebo soch, čas mezi natáčením rád trávil v galeriích. Alain Delon nebyl typickým fanouškem automobilů jako třeba Jean-Paul Belmondo, přesto byl s francouzským hercem svět čtyř kol neodmyslitelně spjatý. Vlastnil několik Ferrari, v nejednom svém filmu se s padouchy naháněl po francouzských městech a natočil i bizarní automobilovou reklamu.

"Někteří si kupují auta, někteří prostitutky, já preferuji obrazy. Kupuji si je z vášně, nikdy ne jako investici," řekl Alain Delon kdysi deníku Le Monde. Francouzský herec, který zemřel v neděli v 88 letech, nebyl typickým "autíčkářem". Tak jako i spousta dalších bohatých umělců si ale uměl vybrat ta nejlepší auta své doby. Třeba Ferrari 250 GT SWB California Spider.

Je to patrně nejslavnější auto, které garáží herce prošlo. Právě v něm byl také vyfocený s americkou herečkou Jane Fondovou při natáčení filmu Kočky z roku 1964. Ve filmu se černý kabriolet neobjeví, tam Delon jezdí Rolls-Roycem Silver Wraith ve verzi Perspex Top Saloon od karosárny Hooper.

Ferrari francouzského herce má ale zajímavý příběh. Původně ho v roce 1961 koupil jiný francouzský herec Gérard Blain. Když se ale v autě Delon o dva roky později projel, rozhodl se jej od svého kamaráda koupit. Ferrari pak s charismatickým hercem procestovalo půl světa: zaregistroval jej v Monaku, ale už v roce 1964 se stěhoval do Kalifornie. A auto s ním. Dlouho tam však nevydržel, takže se i s rodinou (a Ferrari) vrátil zpět do Evropy.

Až v srpnu 1965 jej prodal Paulu Bouvotovi, tehdejším šéfdesignérovi Peugeotu. Později ho odkoupili bratři Roger a Jacques Baillonovi, což je jméno, které někteří fanoušci aut jistě znají. V roce 2014 totiž ve Francii ve stodole našli sbírku asi stovky aut v různém stavu, kterou dali dohromady právě Baillonovi. Její součástí bylo i Ferrari Alaina Delona, což mu výrazně zvýšilo cenu: v roce 2015 se prodalo za více než 451 milionů korun.

Právě fakt, že aukční síň Artcurial použila jeho jméno k navýšení ceny, se herci pramálo líbil. "Všechno, co bylo naznačeno, napsáno nebo zmíněno v souvislosti s prodejem tohoto auta, bylo bez mého souhlasu," řekl. Postěžoval si také, že v katalogu byla použita jeho již zmíněná fotka, kde sedí v autě s Jane Fondovou.

Nebylo to jediné Delonovo Ferrari. Do jeho garáže zavítala třeba Testarossa z roku 1987, která se v roce 2013 prodala tehdy za v přepočtu více než čtyři miliony korun. Údajně herec vlastnil i Ferrari 365 GTB/4 Daytona, Jaguar E-Type nebo Mercedes-Benz 450 SEL 6.9. Ten Delon získal darem k šedesátinám od francouzského podnikatele Mansoura Ojjeha, který měl mimo jiné podíl v týmu McLaren ve formuli 1.

"Nikdy bych si netroufl vypůjčit si některé z otcových aut," komentoval syn slavného herce Anthony Delon jeho auta. Kromě luxusních aut věhlasných značek měl jeho otec třeba i Citroën SM nebo zapomenuté Iso Rivolta. Vídán byl i v Alfě Spider, ostatně italskou krasavici řídil i ve filmu Zatmění z roku 1962.

Za připomenutí pak jistě stojí honička z filmu Tři muži na zabití z roku 1980, kde Delon za volantem Lancie Gamma nahání pařížskými ulicemi hnědý Citroën CX. O tři roky dříve vznikl snímek Smrt darebáka, kde pro změnu Delonovu postavu v hnědočervené Alfě 2000 nahání bílý Buick Electra, který nakonec skončí pod koly nákladního auta. Ve filmu Samuraj z roku 1967 mu pro změnu dělá společnost stříbrný Citroën DS, který Delonova postava ukradne jeho majiteli.

Že auta nebyla Delonovi, navzdory citátu z úvodu textu, úplně lhostejná, dokazuje třeba i jeho přítomnost na prezentaci Bugatti EB 110 v roce 1991 v Paříži. Poněkud bizarně pak vzhledem k výčtu modelů působí jeho angažmá pro Mazdu. Pro Japonskou automobilku herec propagoval v 80. letech model Capella na domácím japonském trhu, který byl v Evropě známý jako 626. Objevil se v prospektech a existuje i série reklamních spotů, kde Mazda jezdí na francouzských značkách, ale v některých scénách s volantem napravo. A za ním jako spořádaný otec od rodiny? Hádáte správně…

Mohlo by se vám líbit:

Martin Hofmann - Spotlight Aktuálně.cz. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy