Autosalon v Mnichově pozval klimatické aktivisty. Ti zablokovali zavřenou továrnu BMW

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 8. 2023 15:41
Aktivisté z hnutí Poslední generace opět plní přední stránky automobilových magazínů. Ohlášené jsou jejich protesty přímo na mnichovském autosalonu, který své brány otevírá 4. září, organizátoři dokonce aktivisty k účasti na výstavě pozvali. Včera ráno pro změnu asi čtyřicítka z nich zablokovala tři příjezdové cesty k továrně BMW v Řezně. Tentokrát se ale aktivisté malinko přepočítali.
Protest před továrnou automobilky BMW v Řezně.
Protest před továrnou automobilky BMW v Řezně. | Foto: Die Letzte Generation

Provedení je pořád stejné, jen cíle se mění. Aktivisté z německého hnutí Poslední generace (Letzte Generation) se tentokrát rozhodli zablokovat tři příjezdové cesty k továrně BMW v bavorském Řezně. Automobilka tam vyrábí SUV X1 (včetně elektrické verze iX1), X2 a řadu 1, brzy se má přidat ještě nová elektrická iX2. Včera kolem páté hodiny ráno si tak ve vestách a s mnoha transparenty sedli po celé šířce tří komunikací, někteří se k asfaltu rovnou přelepili lepidlem, informovalo hnutí v tiskové zprávě.

"Firmy jako BMW už dekády vědí, jaké škody způsobují jejich produkty vypouštěné emise CO2 a stejně na nich rády stále vydělávají. Naše vláda do toho také nezasahuje, ačkoliv je její povinností chránit naše základní práva na svobodu a život," řekl například 27letý student neurobiologie z Berlína Arne Großelindemann. Podobně mluvili i další účastníci protestu.

Na výrobu v továrně ale blokáda neměla žádný vliv. Zaměstnanci jsou totiž na celozávodní dovolené, auta se tedy v Řezně logicky nevyrábí, upozornily německé zpravodajské weby. Policie následně informovala, že se protestu zúčastnilo 40 aktivistů, které po rozpuštění protestů vzala do vazby. Jedenáct z nich v ní po zapsání potřebných údajů zůstalo, napsal bavorský zpravodajský web BR24.

V Řezně klimatičtí aktivisté protestovali už v pondělí, kdy 55 z nich zablokovalo několik ulic ve městě. Dvanáct jich skončilo v policejní vazbě, pět z nich ale ještě v pondělí vazbu opustilo. Zbytek podle BR24 strávil noc ve vězení.

Poslední generace také oznámila chystané protesty v době konání mnichovského autosalonu. Ten otevírá své brány 4. září a potrvá týden nejen na výstavišti, ale opět i v centru města, kde své stánky postaví řada automobilek, mimo jiné Audi, BMW, Mercedes-Benz nebo Renault. Očekává se velká účast automobilek z Číny.

Aktivisté z různých skupin už dopředu řekli, že na 10. září, poslední den konání autosalonu, plánují větší protesty, které zaštiťují označením #BlockIAA!, další akce chtějí uskutečnit i v průběhu konání výstavy přímo u jednotlivých stánků. V parku Luitpoldpark by se od 5. září mělo shromáždit asi 1500 protestujících v improvizovaném klimatickém kempu.

Organizátoři IAA v Mnichově, Asociace automobilového průmyslu (VDA), se dost možná chtějí největším protestům vyhnout. Poslední generaci totiž navrhli, aby přímo na výstavě postavili vlastní stánek, kde by návštěvníky informovali o důvodech protestů, jejich cílech a obecně celém hnutí. Skupina ale zatím nepotvrdila, zda nabídku organizátorů přijme, či nikoliv.

Klimatičtí aktivisté se objeví i v rolích řečníků na výstavě. Bude mezi nimi třeba 21letá zakladatelka iniciativy Climate Cardinals Sophia Kianniová. Pozváni jsou do jednotlivých panelů i členové Fridays for Future nebo Greenpeace, píše deník Die Welt. Mezi řečníky bude třeba i herečka Natalie Portmanová.

 

Právě se děje

Další zprávy