Praha/Brusel - Zakažte průmyslově vyráběné tuky, vyzývají kardiologové všechny evropské státy. Škodlivé transmastné kyseliny, které tyto tuky obsahují, podle nich zabíjejí - každoročně způsobí až čtyři miliony úmrtí.
Evropská komise přitom na jejich výzvu slyší. Nakládání s tuky prý výrazně omezí. "Bude to velmi brzy," slibuje mluvčí Evropského domu v Praze Karolína Kottová.
Tisíce výrobků obsahují transmastné kyseliny. Tuky, při jejichž výrobě se tyto škodlivé látky tvoří, jsou totiž velmi levné a mají dlouhou trvanlivost. Hranolkům navíc dodávají křupavost, polevám plnou chuť a koláčům jemnou kůrku. "Řada výrobků proto ještě trans mastné kyseliny obsahuje, i když jejich počet klesá. Tuky je obsahující jsou o něco levnější, ale hlavně mají výborné vlastnosti pro výrobu polev na mražené krémy a pečivo, náplně do pečiva apod." vysvětluje profesorka z Vysoké školy chemicko-technologické Jana Dostálová.
Podle časopisu dTest se škodlivé látky skrývají až ve třetině balených sladkostí.
Podle lékařů ale zabíjejí. Na svědomí mají mrtvice, infarkty i vysoký krevní tlak. "Stačí pouhých pět gramů tohoto tuku denně a riziko ischemické choroby srdeční vzroste o třiadvacet procent," varuje například vedoucí Katedry preventivního lékařství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavel Dlouhý. Způsobují také cukrovku.
Lékaři proto vyzvali státy Unie, aby tuky s transmastnými kyselinami z evropského trhu vypudily. "Transmastné kyseliny obsažené v tucích, které se průmyslově vyrábějí takzvanou hydrogenací, zabijí každoročně až čtyři miliony Evropanů," apelují ve svém prohlášení lékaři z Evropské kardiologické společnosti. Problém by se proto měl podle nich vyřešit, a to urgentně.
Na obalech se o "jedech" nic nedočtete
Evropská komise není proti. "Výzvou se skutečně zabýváme. Zpráva o transmastných kyselinách se dokončuje a její přijetí se očekává velmi brzy," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí Evropského domu v Praze Karolína Kottová.
Komise podle ní škodlivé tuky buď výrazně omezí, nebo je alespoň vrátí na obaly potravin – tak, aby o nich spotřebitel věděl. Dnes se totiž tyto tuky na obalech ani neuvádějí. Nesmějí.
Co jsou transmastné kyseliny?
Transmastné kyseliny
- Vznikají jako vedlejší produkt při ztužování tuku hydrogenací. Jedná se o velmi levnou metodu, která navíc významně prodlužuje trvanlivost potravin.
- Jejich výživová hodnota je nulová, pomáhají vzniku "škodlivého" cholesterolu LDL a naopak snižují hladinu "dobrého" cholesterolu HDL.
- Obsahují je hlavně ztužené rostlinné tuky (margaríny) na pečení, smažení a fritování. Odtud se pak látky dostávají i do pečiva, hranolků či popcornu. Velké množství transmastných kyselin obsahují cukrovinky (zmrzliny, oplatky, polevy apod.)
- Mohou je stále obsahovat i některé margaríny určené pro studenou kuchyni (rostlinná "másla"), i když většina výrobců už sama přešla na zdravější metody ztužování. Technologie výroby margarínů se totiž za posledních dvacet let výrazně změnila.
- Vodítkem je, když je v receptuře uvedeno "částečně ztužený tuk". Pak výrobek škodlivé látky obsahuje.
Způsobila to chyba v evropské legislativě, podle které se na obal smí napsat jen to, co je vyjmenováno v zákoně. A transmastné kyseliny z tohoto zákona vypadly. "Podle nového nařízení Evropské unie platného od prosince loňského roku se obsah transmastných kyselin a obalech potravin uvádět nesmí," potvrzuje profesorka Dostálová. Výrobcům, kteří by chtěli dát zákazníkovi najevo, že je jejich potravina zdravá, tak dnes hrozí paradoxně postih - milionová pokuta.
"Úprava legislativy je proto opravdu nevyhnutelná," hodnotí stav europoslankyně Olga Sehnalová. Použití transmastných kyselin v jídle by se při té příležitosti dalo podle ní omezit. "Osobně tuto variantu podpořím," řekla Sehnalová.
Méně cukrovky i infarktů
Škodlivé rostlinné tuky s obsahem transmastných kyselin ostatně neřeší jen Evropa. Jejich použití nedávno zakázaly také Spojené státy. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv si totiž spočítal, že se to vyplatí. A to výrazně. "Potravináři se sice budou muset vypořádat s přechodem na nové technologie, za které zaplatí asi šest milionů dolarů, zdravotní systém ale ušetří dvacetinásobek," popisuje úřad.
Jen infarktů podle něj každoročně ubude kolem dvaceti tisíc. Sníží se také počet úmrtí na kardiovaskulární choroby, a to o sedm tisíc ročně.
Řada výrobců už navíc přechází na zdravější metody ztužování dobrovolně. "Už nyní mají takřka všechny naše tuky a margaríny dodávané do obchodů hodnoty transmastných kyselin blízké nule," potvrzuje třeba Michael Beneš ze společnosti KaKa, která ztužené tuky vyrábí.
Transmastné kyseliny z částečně ztužených rostlinných tuků prý neobsahují ani výrobky společnosti Unilever. "Žádný z našich výrobků je neobsahoval už v září 2012," tvrdí mluvčí společnosti Veronika Kúšiková.
Pečivo, hranolky, popcorn
Transmastné kyseliny vznikají při částečném ztužování rostlinných tuků, které se nazývá hydrogenace. Přidávají se třeba do tuků na pečení, smažení nebo fritování – s nimi se pak dostávají i do pečiva, hranolků či popcornu. Jsou k nalezení také v cukrovinkách, sušenkách či listovém těstě. Objevují se v polevách, zmrzlinách a levných čokoládách.
"Trans mastné kyseliny obsahují i některé výrobky , které se tváří jako čokoláda, ale na obale mají napsáno, že se jedná o cukrovinku nebo čokoládovou pochoutku. Jejich počet na trhu rovněž klesá. Tuky obsahující trans mastné kyseliny se nahrazují jinými tuky, nebo se jedná o čokoládu.," popisuje profesorka Jana Dostálová.
Podle časopisu dTest skrývají některé výrobky dostupné na českých pultech dokonce až třicet gramů škodlivých transmastných kyselin. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom doporučuje nepřekročit maximální dávku dvacet gramů těchto tuků za den.
Pozn. red: V původní verzi článku jsme použili nepřesnou formulaci, že to jsou margaríny, které podle lékařů lidem škodí a mohou stát za miliony úmrtí. Korektní formulace je taková, že tímto viníkem jsou transmastné kyseliny, které některé margaríny obsahují. Transmastné kyseliny se vyskytují ve ztužených rostlinných tucích, které se vyrábějí s pomocí starších technologií.