Umírá se na jídlo, varují lékaři. Riziko roste s oteplováním

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
8. 4. 2015 9:35
Do Česka se dostávají nové a vysoce nebezpečné plísně a bakterie, které se dříve vyskytovaly jen na jihu Evropy. Na infekce či otravy z jídla u nás ročně onemocní 45 tisíc lidí.
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Umírat se může i na potraviny, varuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Opírá se přitom o smutnou statistiku: jen během roku 2013 onemocnělo kvůli otravě či infekci z jídla 45,5 tisíce Čechů a 250 z nich zemřelo. Převážně se jednalo o seniory.

A bude to ještě horší. Do Česka se totiž neustále dostávají nové plísně a bakterie. Může za to globální oteplování a dovoz většího množství potravin ze zahraničí.

"Stále častěji se u nás například objevují mykotoxiny, tedy plísně, které napadají révové víno. Doposud jsme byli zvyklí, že se tyto plísně vyskytují jen na jihu Evropy," potvrzuje také Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin v Brně.

Mykotoxiny se podle něj mohou objevit i v kukuřici, ořechách nebo v koření. Způsobují otravy, napadají ledviny a játra, kromě toho ničí takzvané beta buňky slinivky břišní, takže vyvolávají diabetes.

Oteplování potvrzují i čeští hydrometeorologové. Vloni naměřili nejvyšší průměrnou teplotu za posledních padesát let - činila 9,4 °C a překonala dlouhodobý průměr o celé dva stupně Celsia.

Na infekce z jídla zemřou ročně 2 miliony lidí na světě

Infekce z jídla v Česku

Střevní infekční nákazy

  • Během roku 2013 onemocnělo v Česku 45 548 lidí, to je o 3,5 % víc než v roce předchozím. V nemocnici skončilo 16 973 lidí,  247 zemřelo.
  • Nejčastěji šlo o bakterie způsobující salmonelózu, objevují se ale také břišní tyfus, paratyfus, úplavice nebo krvácivé průjmy způsobené E-coli.

(Zdroj: WHO)

Problematické jsou také mikroorganismy. Už nyní zemře ročně na průjmy, které způsobí infekce z jídla, asi 2,2 milionu lidí na celém světě. Do budoucna význam mikroorganismů ještě poroste.

Důvod je jednoduchý: s tím, jak přibývá lidí na planetě, se bude muset zvýšit i produkce potravin - v nejbližších pětatřiceti letech se bude muset zvednout až o 60 procent. "Kvůli tomu začneme pociťovat nedostatek vody - už dnes se jí 70 procent spotřebuje v zemědělství na výrobu potravin. A s nedostatkem vody přijdou infekční choroby," popisuje temné vize Michal Broža z OSN.

Lidé se proto budou muset s potravinami naučit lépe zacházet. "Zhruba jedna třetina potravin na světě se totiž vyplýtvá nebo znehodnotí," podotýká Broža.

Otravy, cukrovka nebo rakovina

Potraviny mohou podle odborníků souviset až s dvěma sty různými nemocemi. Způsobují je nejen mikroorganismy, ale také chemie nebo radioaktivita v jídle. "Kromě průjmových onemocnění a otrav tak mohou stát potraviny za vznikem cukrovky, srdečních chorob nebo rakoviny," podotýká profesorka pražské kliniky IKEM Věra Adámková.

Proti infekcím mohou lidé bojovat dodržováním základních hygienických zásad. "Potraviny je třeba před použitím dobře umýt, měli bychom je také skladovat při správné teplotě. Pokud upravujeme maso, měli bychom oddělovat syrové od hotového," nabízí některé z rad šéfka české kanceláře WHO Alena Šteflová.

Cukrovce nebo rakovině mohou lidé předcházet pro změnu dodržováním zdravého životního stylu. Podle Věry Adámkové by si měli dávat pozor hlavně na přehnanou spotřebu soli - Česko patří mezi země, kde se jí sní nejvíc.   Problematický může být také přísun jednoduchých cukrů nebo ztužených tuků.

Důležitý je nejen původ potravin, ale i jejich příprava

"Měli bychom si neustále připomínat, že všechno, co jedly naše babičky, nemusí být zdravé pro nás. Například ztužené tuky měly svůj význam ve 20. letech 20. století, kdy byla většina populace fyzicky aktivní, navíc podvyživená. Ani jedno už dnes ale neplatí," podotkla profesorka Adámková.

Podle Jiřího Rupricha z brněnského Centra zdraví, výživy a potravin je třeba dbát také na správnou přípravu jídel - místo smažení a fritování nechat potraviny například podusit.

Informace o tom, jak jsou potraviny v Česku bezpečné a jaké jídlo prospívá a škodí zdraví, mohou lidé najít na webových stránkách www.bezpecnostpotravin.cz a www.viscojis.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy