Topolánkovo tajemství moci: tichá dohoda s opozicí

Petr Holub
13. 12. 2007 12:20
Co vláda dokázala prosadit a proč?
Vláda se naučila spolupracovat s opozicí. V tom tkví úspěch jejích legislativních návrhů.
Vláda se naučila spolupracovat s opozicí. V tom tkví úspěch jejích legislativních návrhů. | Foto: Ludvík Hradilek

Analýza - Vláda vydržela celý rok, protože se snaží vyjít s každým a neprosazuje nic důležitého. Svědčí o tom statistika sněmovny za uplynulý rok.

Premiér Mirek Topolánek nešetří po prvním roce vládnutí vítězoslávou: "Vychutnejme si to: naše vláda pracuje, naše vláda funguje a naše vláda vítězí," řekl na kongresu ODS.

Pokud jde o pracovitost, sněmovna skutečně projednala 75 nových zákonů. Topolánkův kabinet se tím blíží přičinlivosti sociálnědemokratických vlád, které měly roční průměr těsně nad sto zákony.

Téměř neuvěřitelnou Topolánkovu schopnost prosadit svou prozrazuje další údaj.

Zatím ve sněmovně shořel jediný vládní návrh zákona. Zelení spolu s opozicí zabránili tomu, aby se krajům předaly peníze na učitelské platy, které dosud rozdělovalo ministerstvo školství.

Nadšenci pro Brusel

O dvou hlavních důvodech, proč se vládě tak daří, Topolánek na kongresu ani nikde jinde nemluvil.

Především, 44 zákonů ze 75, tedy skoro tři pětiny, přijímá Česká republika na žádost Bruselu. "Evropské" normy jsou zpravidla obsáhlé novely, které upravují dosud platné zákony, aby odpovídaly formulacím běžným v celé Evropě.

Dosud žádná z českých vlád nenavrhovala tak vysoký podíl "evropských" zákonů.

Paradoxně to je důsledkem euroskeptického postoje české reprezentace. Česko je jedinou zemí, kde nestačí ke schválení technických bruselských norem souhlas vlády a kde poslancům nestačí, aby si ke schválení vyžádali jen sporné zákony.

Zmíněná praxe ovšem zlepšuje Topolánkovu statistiku. U evropských novel může automaticky počítat s podporou sociálních demokratů.

Občanští demokraté sice na jedné straně pranýřují "evropský superstrát", na druhé straně jako na běžícím pásu předkládají zákony na ochranu ovzduší, proti diskriminaci žen, na přísnější dohled nad akciovými trhy nebo proti vývozu zbraní. Sněmovna je bez řečí schvaluje.

Za proevropský postoj už Topolánka veřejně pochválil šéf ČSSD Jiří Paroubek, když ocenil, že se premiér chystá podepsat evropskou reformní smlouvu, tedy druhou verzi euroústavy. 

11 zákonů na 15 ministrů

Ze zbylých 31 zákonů připadá jedenáct na bezvýznamné či technické novely. Například se o půl roku odložila platnost konkurzního zákona, nebo zřídila pobočka brněnského krajského soudu v Jihlavě.

Pokud by se z ostatních předložených norem odečetly změny justičních zákonů, které předkládá mimořádně aktivní ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, tak vláda příliš aktivní není, protože zbývá už jen jedenáct norem, které jde označit za významnější změny.

Bez konkurence co do významu jsou reformní "batoh" a státní rozpočet. Mění a uvádějí v život nové sazby daní a sociálních dávek v podobné míře, jak to před čtyřmi lety prosadila Špidlova vláda.

Rétorika se neměni

O vztazích vlády a opozice

  • Mirek Topolánek:

Držíme trojkoalici a tím také držíme komunisty na uzdě. Spolu s ČSSD se nemohou dostat k moci, dokud dokážeme vytrvat v trojkoaličním projektu. A nemohou se dostat k moci ani oklikou, přes schvalování zákonů v parlamentu. Všechny důležité zákony, se kterými jsme přišli, jsme ve Sněmovně prosadili. To je po roce vládnutí silné sdělení. Vychutnejme si ho: naše vláda pracuje, naše vláda funguje a naše vláda vítězí. (na kongresu ODS)

Stav, který zanechala sociální demokracie skutečně v mnoha ohledech, skutečně narušuje samu podstatu vnitřní suverenity státu a jeho orgánů. To vy jste, Miloši Zemane, Vladimíre Špidlo, a zejména Stanislave Grossi, a zejména Jiří Paroubku dopustili, aby zločin v České republice expandoval do většiny oblastí společnosti, to vy jste povýšili korupci na normu. (na kongresu ODS)

  • Jiří Paroubek:

Je to vláda řízené destrukce. Destrukce všeho, co fungovalo a co přinášelo lidem i této zemi prospěch. A také vláda drahoty.
Říká se, že každý národ má takovou vládu, kterou si zaslouží. Ale tady se musím občanů Čech, Moravy a Slezska zastat. Tuto vládu si nezaslouží a pokud v ní zastoupeným stranám dávali v roce 2006 hlas, pak tak činili často z nevědomosti. (při hlasování o nedůvěře vládě) 

O Evropské ústavě

  • Alexandr Vondra:

Nová smlouva není ústavou. Tento koncept byl na naléhaní čtyř zemí (Britů, Poláků, nás a Holanďanů) opuštěn, přestože zbylých více než 20 zemí chtělo jeho zachování. Jsme přesvědčeni, že Evropa na ústavu zralá nebyla, není a dlouho nebude, a pokud ODS bude u vlády, tak žádný takovýto dokument naše diplomacie neakceptuje. (na kongresu ODS)

Evropské špičky definitivně opustily projekt ústavy pro Evropu. To je dobře. S ústavou by totiž hrozilo, že by se z Unie stal superstát s hlavním městem v Bruselu. (v Hospodářských novinách)

  • Jiří Paroubek:

Čtu-li dnes mezi řádky výsledky kongresu ODS, musím konstatovat i určitá drobná pozitiva. Mirek Topolánek konečně vysvětlil všem svým spolustraníkům, že Evropská unie už nemůže nadále být otloukánkem občanských demokratů. Stanovisko, že tato smlouva je nejlepším, co jsme mohli vyjednat, je hořkosladkým poznáním pravdy. (v Mladé frontě Dnes)

Doplňkem reformy jsou změny daňových příjmů na komunální úrovni. Ministr financí Miroslav Kalousek také prosadil, že na povodňové stavby půjdou mimo rozpočet čtyři miliardy z privatizace.

Ministr vnitra se pokouší o boj s nadměrnou byrokracií a korupcí. Zatím uplatnil vznik společných terminálů veřejné správy CzechPoint a možnost nasadit agenty-provokátery na korupční případy.

Digitalizací televize a technickou novelou zákoníku práce výčet vládních aktivit v prvním roce končí.

Prodej půdy u ledu

S výjimkou "batohu" a rozpočtu mají i neevropské zákony jedno společné. Vždy s nimi souhlasí sociální demokraté a zpravidla také komunisté.

Ministr Pospíšil využívá dlouhodobou spolupráci velkých stran v justici, kterou založil už Špidlův ministr Karel Čermák.

Opozici těžko můžou vadit zákony, podle kterých se zavádí povinnost vězňů pracovat, přísnější dohled nad odsouzenými s psychickými poruchami, či asistenti pro přepracované soudce. To prostě nejde odmítnout.

Příklad si z Pospíšila vzali především ministři vnitra a financí. Učí se i ministr průmyslu Martin Říman, který na poslední schůzi předložil rozsáhlou novelu zjednodušující živnostenský zákon.

S výjimkou rozpočtu mají šanci uspět pouze ty zákony, které připustí sociální demokracie. A pokud nebude předem zaručen Paroubkův souhlas, Topolánek do konfrontace nepůjde
S výjimkou rozpočtu mají šanci uspět pouze ty zákony, které připustí sociální demokracie. A pokud nebude předem zaručen Paroubkův souhlas, Topolánek do konfrontace nepůjde | Foto: Ludvík Hradilek

"Teď vás možná překvapím, ale řeknu, že si myslím, že norma jde správným směrem," reagoval jeho předchůdce z ČSSD Milan Urban.

O tom, jak vláda respektuje mínění opozice, svědčí její druhý, zatím dílčí neúspěch.

Na žádost Evropské unie chce zrušit zákaz prodeje půdy cizincům, sociální demokraté a komunisté jsou proti. Vládní poslanci opozici v březnu úspěšně přehlasovali v prvním čtení, pak se však zákon schoval v šuplících hospodářského výboru a jednání o něm není na programu.

S ČSSD a nikdy jinak

ODS a ČSSD se navzájem častují tvrdými slovy. Paroubek řídil podle Topolánka "vládu korupce", Topolánek má podle Paroubka "vládu drahoty".

Ovšem v praktické politice je všechno jinak.  Z přehledu dosavadních aktivit vychází prognóza, že s výjimkou rozpočtu mají šanci uspět pouze ty zákony, které připustí sociální demokracie. A pokud nebude předem zaručen Paroubkův souhlas, Topolánek do konfrontace nepůjde.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas proto vyjednává se sociálními demokraty o konečném návrhu penzijní reformy, ministr spravedlnosti Pospíšil dokončuje i s opozicí dlouholetou práci nad trestním a občanským zákoníkem.

Dohodu připouští i dosud radikální ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Jeho balík věcných návrhů sedmi zdravotnických zákonů teprve na kritiku opozice čeká. Julínek však už dal najevo, že se s ním dá mluvit.

Přemluvil poslance Jozefa Kochana (ODS), aby stáhl sporný zákon, který se opozici nelíbil, protože likvidoval ve zdravotnictví profesní komory.      

 

Právě se děje

Další zprávy