Tlustého podmínka: Pro střední třídu žádá 15 miliard

Petr Holub
20. 8. 2007 16:44
Koalice začíná opět jednat o reformě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hlavní rebel ODS proti vládní daňové reformě, poslanec Vlastimil Tlustý, chce zvýšit slevu na dani v roce 2009 o tři tisíce korun. Podle informací z poslaneckého klubu ODS právě tak zní podmínka, aby Tlustý hlasoval pro reformu.

Jeho požadavek bude prosazovat ODS na dnešním koaličním jednání.

Zvýšit slevu na dani o tři tisíce je nejjednodušší cesta, jak splnit zadání, aby žádná domácnost neplatila v roce 2009 vyšší daň z příjmu než v roce 2008.

Výrazně by se však snížily příjmy státního rozpočtu. Podle hlavního analytika ČSOB Tomáše Sedláčka by výpadek dosáhl 15 miliard.

Občanští demokraté přitom nenavrhli, jak výpadek vyrovnat.

Jak odstranit "chybu"

Původní vládní návrh z letošního března doporučoval v příštím roce zavést u daně z příjmu 15 procent ze superhrubé mzdy. Daňová sleva ve výši 24 840 korun za dospělého a 10 440 korun za dítě měla zajistit, aby žádná domácnost neplatila vyšší daň proti současnému stavu.

Koaliční pozměňovací návrh z minulého týdne snížil sazbu v roce 2009 na 12,5 procenta, zároveň však snížil na 16 560 slevu za dospělého a 10 200 korun za dítě. Díky zásadnímu snížení daňové slevy tak rozpočet přišel pouze o 5 miliard. Lidem se středními příjmy by se však v roce 2009 proti roku 2008 zvýšily daně.

To označil Vlastimil Tlustý za chybu a navrhl slevu za dospělého zvýšit o tři tisíce, tedy na 19 560 korun. Zvýšení slevy o tisíc korun přitom znamená pro rozpočet výpadek pět miliard.

Koalice začíná jednat

Zástupci ostatních stran koalice nechtěli plán na zvýšení daňové slevy komentovat.

"ODS nám svůj návrh sdělí až při koaličním jednání," vysvětlila předsedkyně poslaneckého klubu Zelených Kateřina Jacques.

Koalice začne jednat dnes v půl třetí.

 

Právě se děje

Další zprávy