Přehledně: Jak se má změnit péče o zdraví

Petr Holub
17. 8. 2007 12:40
Zdravotnické změny na poslední chvíli

1) Maximální cenu léků i jejich úhradu od pojišťoven stanoví Státní ústav pro kontrolu léčiv. Převezme tak agendu ministerstva financí a zdravotnictví.
Foto: Jaroslav Jiřička
PRO PROTI
Česko se tak ubrání žalobě před Evropským soudním dvorem. Ceny léků se stanoví průhledným správním postupem s možností odvolání k soudu. Státní ústav pro kontrolu léčiv nemá odbornou kapacitu pro tak obtížné úkoly. Běžní úředníci nebudou umět čelit tlaku farmaceutických firem žádajících vyšší úhrady.
2) Seznam výkonů nebudou dohadovat pojišťovny s odbornými společnostmi lékařů. Hodnotu lékařské práce stanoví ministerstvo zdravotnictví.
Foto: Aktuálně.cz
PRO PROTI
Zastaralý seznam výkonů potřebuje upravit a pojišťovny s lékaři se na tom nedokázali deset let dohodnout. Ministerstvo zdravotnictví centralizuje moc. Nemá právo diktovat ceny obchodním partnerům.
3) Ředitele VZP nebude jmenovat parlament, ani vláda, ale správní rada.
Foto: ČT24
PRO PROTI
VZP bude fungovat víc jako běžná pojišťovna, kde je ředitel odpovědný správní radě a není řízen politiky. Jde jen o kosmetickou úpravu. Vláda má ve správní radě většinu a ředitele vymění vždy po volbách.
4) Ruší se výběrová řízení na praxe ambulantních lékařů.                                                           
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
PRO PROTI
V oborech, kde je málo lékařů, není třeba soutěžit. Opatření platí jen pro stomatology, u praktických lékařů vláda ustoupila a výběrová řízení zachovala. Pojišťovny navíc nemusí výsledky soutěží respektovat. Výběrová řízení umožňují veřejnou kontrolu smluvní politiky pojišťoven.
5) Lékaři dostanou od pojišťoven pokutu 50 tisíc korun, pokud nebudou vybírat od pacientů poplatky.
Foto: Reuters
PRO PROTI
Poplatky je třeba vybírat. Zavedl je už v roce 1995 v ordinacích specialistů ministr Rubáš, lékaři však nařízení ignorovali. Poplatky budou mezi lékaři ještě víc nepopulární. Pojišťovna získá nadřazené postavení v obchodním vztahu s lékařem. Kverulanti mezi pacienty mohou pravidlo zneužívat proti lékařům.
6) Změní se výpočet marže pro lékárny a distributory léků tak, aby se marže snížily a lékárny pokryly ztrátu ziskem z poplatků u pacientů.
Cytostatika, balení za víc jak deset tisíc Kč.
Cytostatika, balení za víc jak deset tisíc Kč. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz
PRO PROTI
Na cenách léků pro pacienty se neprojeví zvýšení DPH z 5 na 9 procent. Lékárny budou mít práci navíc s vybíráním poplatků a přechodem na nový systém. Nedostanou však víc zaplaceno. Vyšší DPH uhradí zdravotní pojišťovny a přijdou tak o 2-3 miliardy ročně.
7) Zdravotní pojištění se bude vybírat i z funkčních požitků politiků na republikové a místní úrovni.
Základní zásady první pomoci nejsou složité a dají se naučit za několik hodin.
Základní zásady první pomoci nejsou složité a dají se naučit za několik hodin. | Foto: Aktuálně.cz
PRO PROTI
Pojišťovny tak získají miliardu ročně navíc. Bez námitek.
 

Právě se děje

Další zprávy