Tlustý jde opět proti vládě. Teď se mu nelíbí slevy

brp, čtk
16. 8. 2007 10:59
Věděl o tom dlouho, říká premiér Topolánek
Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Aby se vládě podařilo prosadit ve sněmovně reformu daní, bude muset premiér Mirek Topolánek opět vyjednávat s hlavním kritikem v řadách ODS, poslancem Vlastimilem Tlustým.

Topolánek se v úterý chlubil, že konečně všech 81 poslanců ODS táhne v reformě za jeden provaz, ale hned po středečním druhém čtení napadl Tlustý fakt, že nejvnovější návrhu koalice byly sníženy slevy na dani tak, že pro většinu rodin bude nová reforma nevýhodná.

Jde o to, že peníze na snižování daní, našli autoři reformy díky dramatickému snížení daňových slev. Aktuálně.cz už v úterý napsalo, že většina rodin proto po reformě pocítí spíše nižší slevu na dani než nižší daňovou sazbu. 

Spočítáno: Většina rodin na reformě prodělá ČTĚTE ZDE 

Topolánek: Vždyť to Tlustý věděl

Daň z příjmu fyzických osob by se podle nové koaliční dohody měla příští rok snížit na 15 procent ze superhrubé mzdy (23,1 procenta reálného zdanění). V roce 2009 by ale měli lidé platit daň z příjmu 12,5 procenta (tedy zhruba 19,5 procent reálného zdanění). Zároveň se snížením daně v roce 2009 se ale podle koaličního plánu sníží i výše slev na dani a daňového zvýhodnění na děti.

"Vlastimil Tlustý to ví minimálně pět týdnů, kdy dostal materiály potřebné pro to rozhodování," uvedl dnes v České televizi Topolánek.

Sněmovní počty

Bez ohledu na to nyní Tlustý trvá na tom, že to je třeba odstranit. "Jinak nejsem ochoten podpořit reformu. Pokud bude ODS plus pro všechny, bude tam můj hlas. Pokud bude reforma představovat ODS minus, tak můj hlas tam nebude, takovou verzi nepodpořím," uvedl.

Proti koaliční verzi reformy bude už hlasovat lidovecký poslanec Hovorka, jemuž se hrubě nelíbí zdravotnická část reformy, například to, že by poplatky u lékaře měly platit i děti. Koalice má bez něho 101 hlas, protože jí podporu slíbili dva bývalí poslanci ČSSD Melčák a Pohanka. V počtu 101 je zahrnut i hlas Vlastimila Tlustého, s nímž vláda dosud počítala. 

 

Právě se děje

Další zprávy