Topolánek se dohodl s rebely. Reforma projde

Kateřina Eliášová
20. 8. 2007 11:30
Pro reformu prý bude hlasovat všech 81 poslanců ODS
Mirek Topolánek na tiskové konferenci v úřadě vlády.
Mirek Topolánek na tiskové konferenci v úřadě vlády. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Premiér Mirek Topolánek se dnes dohodl s kritiky změn v návrhu finanční reformy. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to potvrdil rebelující poslanec za ODS Vlastimil Tlustý.

Tlustý se dnes sešel s Topolánkem v Kramářově vile, jednání se účastnil i šéf klubu ODS Petr Tluchoř a poslanci za ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel.

Pro reformu by tak v úterý mělo hlasovat všech 81 poslanců ODS. Šéf jejich  klubu Petr Tluchoř dnešní dohodu interpretoval opatrněji. "Jsem rád, že jsme se sešli. Věřím, že se pro hlasování o reformě podaří získat všech 81 hlasů ODS," řekl Aktuálně.cz Tluchoř.

Na čem stojí dohoda? Na korekci čísel u slev na dani

Tlustý v Otázkách Václava Moravce neupřesnil konkrétní body dohody. Vysvětlil, že její podstatou je, že z daňových změn zmizí problém u skupiny lidí, kterým se sice sníží sazba daně, ale zároveň přijdou o další úlevy. V reálu by proto státu odvedli víc peněz.

"Ta dohoda říká, že je dosaženo shody, že červená zóna zmizí. Chceme dosáhnout shody u postupného snižovaní daní. Při snížené sazbě by pak u určité skupiny nemělo docházet ke zvýšení daní," řekl v České televizi Tlustý.

Několika poslancům kolem exministra financí Vlastimila Tlustého se nelíbilo, že by daňové zatížení bylo v roce 2009 údajně vyšší než o rok před tím.

Dohodu probere premiér ještě s koaličními partnery

Tlustý dnes v Otázkách Václava Moravce řekl, že Topolánek nyní dohodu s "rebely" z ODS probere s koaličnímu partnery. Výsledek jednání označil za kompromis. Změny, na kterých se poslanci s premiérem dohodli, zřejmě do reformy zapracuje až Senát.

"To řešení není založeno na vracení do druhého čtení," nepřímo tak potvrdil Tlustý.

Hovorka zatím neví, jak bude hlasovat

Náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS) se přiklání k tomu, aby jakákoliv změna návrhu reformy byla uplatněna až v příštím roce. "Budeme znát efekty toho, jak se vyvíjí stávající návrh a nebudeme zároveň v časovém presu. Zároveň bychom mohli v roce 2008 uskutečnit druhou třetinu reformy, která spočívá v masivním rušení odečitatelných položek nebo daňových zvýhodnění a k tomu udělat případnou korekci," řekl dnes novinářům.

Topolánek spojuje s reformou osud své vlády. Koaliční zelení tento týden slíbili, že původní návrh balíku reforem podpoří. Jediným nejistým koaličním poslancem tak zůstává lidovec Ludvík Hovorka, který má výhrady například kvůli zavedení poplatků u lékaře.

"Budu ještě jednat s předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem, pravděpodobně v úterý," řekl v České televizi Hovorka.Zatím není rozhodnut, jak bude hlasovat. Připustil, že pokud reformu nepodpoří, odejde při hlasování ze sálu. Sníží tak kvórum nutné pro přijetí reformy.

Hovorka v ČT také reagoval na výzvu místopředsedy ODS Pavla Béma, aby rezignoval na svůj mandát. "Nespáchal jsem žádný trestný čin. Nevím, proč bych měl rezignovat," uvedl Hovorka.

Podporu reformě slíbili také bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Vláda by tak měla reformu v dolní komoře prosadit.

ČTETE V SOUVISLOSTECH:

Komunisté nechtějí drahý tabák. Chtějí měnit reformu

Překvapení v reformě: cigarety zdraží výrazně víc

Tri varianty reformy: Kalousek, Topolánek, Tlustý

ČSSD: Uděláme vše, aby batoh neprošel

 

Právě se děje

Další zprávy