Šest rebelů v ODS může potopit reformu

jaa
17. 8. 2007 12:21
Poslancům okolo Tlustého se změny nelíbí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Frakce Vlastimila Tlustého se po dvou měsících od svého vzniku znovu ozvala a hrozí, že potopí dlouho připravovanou vládní reformu. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Poté, co se koalice vypořádala s nestraníky Milošem Melčákem a Michalem Pohankou, kteří slíbili reformu podpořit, bude muset opět jednat i s vlastními poslanci. Už v úterý přitom sněmovnu čeká hlasování.  

K nejhlasitějšímu kritikovi Vlastimilu Tlustému se přidalo dalších pět poslanců z řad ODS. Místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru Eva Dundáčková, místopředseda výboru pro bezpečnost Jan Klas, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Alena Páralová a poslanci Jan Schwippel a Juraj Raninec.

Úterý: Pro 101, čtvrtek: Pro 95...

Zástupci koaličních stran celé pondělí a úterý horečně vyjednávali, aby mohli ve sněmovně ve středu předložit komplexní návrh vládní reformy veřejných rozpočtů, za kterým by stálo všech 100 poslanců vládní koalice a dva bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Ve středu se zdálo, že se dílo podařilo. Kromě lidoveckého zákonodárce Ludvíka Hovorky už nahlas nikdo výhrady neřekl.

To se nyní změnilo. Šest poslanců ODS není spokojeno s výslednou podobou reformy a hrozí, že pro ni při hlasování ruku nezvednou. Premiér Mirek Topolánek oznámil, že se s nimi ještě do úterý sejde a bude jednat.

Šestici se nelíbí zejména to, že se v roce 2009 spolu se snížením sazby daně z příjmu fyzických osob z 15 na 12,5 procenta sníží i slevy na daních. Tím se podle nich skutečná daňová zátěž naopak zvýší.

Člen Tlustého frakce: Tlustý znal návrh předem

"Celá ODS a koalice jsou teď za hlupáky. Zkuste někomu vysvětlit, že snižujete daně tak, že to končí zvýšením," řekl Tlustý novinářům LN.

"Pokud by se to skutečně potvrdilo, tak bych měl opravdu vážné problémy pro takový paskvil a nesmysl hlasovat," připojil se Jan Klas.

Představitele ODS i jednoho z členů Tlustého platformy slova rebelů překvapila.

"Všichni měli základní podklady k dispozici od poloviny července. Je evidentní, že tady nejde ani tak o úpravu reformních kroků, jako spíš o širší politické cíle," myslí si vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Člen Tlustého frakce Michal Doktor dává za pravdu Nečasovi.

"Já v žádném případě nesdílím jejich postoj. Kolega Tlustý znal dlouho dopředu všechna čísla, takže prohlásit teď, že jsem oklamán, nic jsem nevěděl a všichni na mě ušili boudu, je lež," opřel se do svých kolegů Doktor.

 

Právě se děje

Další zprávy