ČSSD: Pokud reforma projde, obrátíme se na Ústavní soud

jaa, čtk
15. 8. 2007 13:40
Argumentaci stížnosti však opozice neuvádí
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava.
Jiří Paroubek v závěru druhého dne sjezdu ČSSD. Byla na něm znát únava. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Premiér Topolánek s největší pravděpodobností balík reformních zákonů prosadí. Pomůžou mu bývalí poslanci ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák. Jakmile reforma sněmovnou projde, obrátí se sociální demokraté se stížností na Ústavní soud. ČSSD to dnes oznámila na tiskové konferenci.

Sociálním demokratům se nelíbí zejména navrhované změny ve zdravotnictví. Platby u lékaře jsou podle jejich názoru protiústavní kvůli tomu, že Ústava zaručuje bezplatnou zdravotní péči na základě pojištění a tomu odporují navrhované změny.

ČSSD vidí protiústavnost také v tom, že vláda v jednom návrhu spojila nesouvisející věci.

Vládní reforma veřejných rozpočtů bude podle ČSSD znamenat větší výdaje pro více než 90 procent obyvatel země. Snížení daně z příjmu totiž doprovodí i snížení odečitatelných položek a zvýšení cen.

"Podle vládního návrhu se daně nesnižují, jak říkal pan premiér, ale zvyšují," prohlásil místopředseda Bohuslava Sobotka dnes dopoledne ve sněmovně.

"Snížení daní bude činit rozdíl v desetikorunách či stokorunách, které lidem z kapes vytáhnou vyšší ceny," řekl na setkání s novináři exministr financí Sobotka.

O ústavní stížnosti mluvili sociální demokraté už v uplynulých týdnech. Jejich rozhodnutí podat stížnost prohloubil podle předsedy sněmovního klubu ČSSD Michala Haška "přílepek" ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) o cenách léčiv, který tvoří podstatnou část dnes projednávaného vládního pozměňovacího návrhu.

 

Právě se děje

Další zprávy