Polsko zvažuje zkrácení pracovního týdne. Lidé jsou udření, zní od politiků

ČTK ČTK
25. 5. 2024 10:52
Polské ministerstvo práce a sociálních věcí analyzuje dva návrhy na zkrácení pracovního týdne, oznámila ministryně Agnieszka Dziemianowiczová-Bonková podle televize TVN 24. První možností je zkrátit pracovní týden na 35 hodin, druhou zavést volné pátky.
Polská ministryně práce a sociálních věcí Agnieszka Dziemianowiczová-Bonková a za ní předseda vlády Donald Tusk
Polská ministryně práce a sociálních věcí Agnieszka Dziemianowiczová-Bonková a za ní předseda vlády Donald Tusk | Foto: Reuters

"Uplynulo už více než 100 let od zavedení osmihodinové pracovní doby, skoro před půl stoletím se zavedly volné soboty. Od té doby se toho hodně změnilo, a tak by se mohl udělat další krok či alespoň zahájit dialog na toto téma," řekla ministryně. "Mým přáním a plánem je zkrátit pracovní týden. Jak? O tom se vede diskuse," dodala.

Polská společnost je podle zástupkyně Levice ve vládě premiéra Donalda Tuska jednou z nejvíce udřených v Evropě. Zkrácení pracovního týdne by podle ní prospělo nejen zaměstnancům, ale i zaměstnavatelům. "Vůbec neplatí, že čím víc hodin stráví zaměstnanec v práci, tím má lepší výsledky. Vyhoření, stres a únava snižují produktivitu. Odpočinutý pracovník je kreativnější a více motivovaný," argumentovala.

Ministerstvo podle ní přihlíží i k řešením zavedeným v jiných zemích, jako jsou Francie a Německo. Výsledky analýz hodlá představit do konce roku.

Ministryně připustila, že z rozhovorů se zaměstnanci a zaměstnavateli vyplývá, že snazší by bylo zavést čtyřdenní pracovní týden při zachování osmihodinové pracovní doby. "Možná by se volné pátky mohly zavádět jako kdysi volné soboty - nejdříve by byly volné dva pátky v měsíci, pak všechny," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy