Předvolební boj o chodníky. ODS zabrala celou Prahu

Kateřina Eliášová
12. 9. 2010 17:30
Politické strany nemusejí zábory platit, zaberou desítky míst
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská ODS před volbami ovládla chodníky v hlavním městě. V Praze si rozebrala bezkonkurenčně nejvíce veřejného prostranství, na kterém chce do půlky října oslovovat voliče.

Zábor více než 170 míst nahlásila strana na pražském magistrátu, který politicky ovládá, už letos 8. března. Tedy ve chvíli, kdy neznala datum komunálních a senátních voleb.

Denně až do 23. října si podle magistrátního webu pražská ODS zajistila ty nejlukrativnější místa pro politickou agitaci přímo v centru města, například na Václavském a Staroměstském náměstí, ale i v dalších patnácti městských částech.

Menší strany proti tomuto postupu protestují. Čekat by se podle nich mělo minimálně na datum vyhlášení voleb a na uzavření kandidátek.

Celá Praha zadarmo

ODS si může takový postup dovolit, dovoluje jí to zákon a taky usnesení pražské městské rady, díky němuž nemusí politické strany platit za zábor prostranství, na kterých se před volbami prezentují voličům.

Usnesení přijala pražská rada, ve které má ODS dlouhodobě většinu. Pokud by neplatilo, strana by musela za zábor platit statisíce korun.

"Kandidujeme do zastupitelstva v Praze 5 a proto jsme chtěli agitovat zejména v této městské části. Narazili jsme ale na to, že si veškerá nejrušnější místa zabrala ODS," popsala své zkušenosti předsedkyně Nezávislých občanů Prahy Eva Kalhousová.

"Chtěli jsme mluvit s lidmi na pěší zóně Anděl, ale tu má celou ODS, ale taky ČSSD. Nakonec jsme dostali 10 metrů čtverečních a to jen díky tomu, že se ze zastupitelstva znám s manažerem ODS v Praze 5, který nám udělal ústupek," dodala.

Kdo dřív přijde, ten dřív mele

Podobně jako ODS zareagovaly letos i Věci veřejné. I tato strana nakonec získala lukrativní místa v Praze, jejich zábor nahlásila v půlce června.

"Musíte to nahlásit včas, když to děláte hodně dopředu, tak šanci máte. U nás jsme pro jednání s úřady měli přímo jednoho našeho člena, který se zabýval pouze zábory veřejných míst," řekla Aktuálně.cz kandidátka na primátorku Prahu Věcí veřejných Markéta Reedová.

"V několika městských částech se nám nicméně stalo, že nám zábor už nepovolili, například v Praze 11. Je to těžké, protože ODS má na radnicích své lidi a tím pádem výhody," dodala.

Jiná situace je u nezávislých kandidátů, kteří na úřadech narážejí na složitější bariéry, protože nejsou politickou stranou.

"Musela jsem se s úřady dohadovat, zda mi vůbec nějaké plochy poskytnou. A například výhodu neplatit za zábory mají jen politické strany. Musela jsem složitě dokazovat, že jsem řádnou kandidátkou do Senátu, byť jsem nezávislá. Po těchto peripetiích jsem byla nakonec od placení osvobozena," popsala své zkušenosti nezávislá kandidátka do Senátu Lucie Ramnebornová.

"Naprosto zásadní chyba je ta, že by se se zábory míst mělo počkat, až se zaregistrují strany k volbám a pak by se mělo například losem určit, kde by mohly agitovat," domnívá se Eva Kalhousová.

 

Právě se děje

Další zprávy