Podzimní volby ovlivní žaloba. Malí táhnou proti ODS

Kateřina Eliášová
9. 7. 2010 6:30
Malé strany podaly žalobu kvůli rozdělení Prahy na 7 volebních obvodů
Absolutní moc jedné strany Praze neprospívá, varoval loni třeba prezident Václav Havel
Absolutní moc jedné strany Praze neprospívá, varoval loni třeba prezident Václav Havel | Foto: Hana Pecinová

Praha - Podzimní komunální volby v Praze se možná nebudou konat podle pravidel, které narýsovala díky své většině v zastupitelstvu pražská ODS.

Její rozhodnutí rozdělit hlavní město na sedm volebních obvodů bude zkoumat soud.

Podobně, jako se loni v létě bývalý sociálnědemokratický poslanec Miloš Melčák postavil proti rozhodnutí parlamentní ústavní většiny zkrátit volební období a vyvolat předčasné volby, se teď menší politické strany brání, podle nich účelovému dělení Prahy.

Místo jednoho obvodu sedm

Připomeňme, že rozparcelováním Prahy na menší volební obvody jsou ohroženy hlavně malé strany. Zatímco běžně musí strana k dosažení mandátů získat nejméně pěti procent hlasů, teď bude třeba nejméně deseti.

Žalobci (zatím Strana zelených spolu se sociální demokracií) se snaží dokázat, že schválený návrh z pera ODS potlačuje prvky poměrného zastoupení, a to právě "účelovým vytvořením volebních obvodů".

Žaloba míří na Nejvyšší správní soud

Zatímco Miloš Melčák svoji stížnost uplatnil u Ústavního soudu, Strana zelených spolu se sociální demokracií podá žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu.

"Bude to žaloba na "zrušení opatření obecné povahy", tedy na zrušení usnesení zastupitelstva, které umožňuje rozdělení Prahy na menší volební obvody. Zvolili jsme takovou formu, abychom neohrozili termín konání voleb," řekla Aktuálně.cz šéfka pražských zelených Petra Kolínská.

Žalobu vedle politiků podají i zástupci voličů, doplnila Kolínská. Není vyloučeno, že se přidají i další malé strany, jednání zatím probíhají.

"Je to jeden z pokusů, jak ukázat ODS, že manipulace s volebními obvody byla špatná," uvedl šéf pražských sociálních demokratů Petr Hulinský. ČSSD svůj podpis pod žalobu již připojila.

Šance? Prý 50:50

Šance Miloše Melčáka na úspěch s jeho ústavní stížností tehdy jeho kolegové viděli jako minimální. Dnes víme, že uspěl, předčasné říjnové volby se nekonaly.

"My to odhadujeme tak padesát na padesát, Máme nicméně velkou důvěru v moudrost a nestrannost Nejvyššího správního soudu," tipuje Kolínská. Žalobu pomáhali připravit právníci, kteří už jednou u Nejvyššího správního soudu uspěli. A to když dosáhli zastavení stavby části pražského městského okruhu.

Soud tehdy vyhově žalobě pražské čtvrti Suchdol a zrušil tu část Zásad územního rozvoje, která se týkala této stavby přes Suchdol.

Petr Hulinský je opatrnější. Podle zákona lze Prahu rozdělit tak, jak to schválilo pražské zastupitelstvo, včetně snížení počtu zastupitelů. Problém by ale mohl být s výše zmiňovaným posunem hranice nutné pro zisk mandátů, tedy z pěti na přibližných deset.

"Domnívám se, že v tomto smyslu je rovnost (politické) soutěže porušena," uvedl Hulinský.

Deadline je 10. srpen

Téměř všechny politické strany v Praze už kandidátky schválily, změny mohou nicméně dělat až do 10. srpna. Komunální volby se rozhodnutím prezidenta konají 15. a 16. října.

"Soud by měl rozhodnout před 10. srpnem. Strany by tedy měly vědět, zda budou podávat kandidátku v podobě, o které letos rozhodlo zastupitelstvo, nebo do podoby před schválením tohoto usnesení, tedy jako minule do jednoho obvodu," objasnila Kolínská.

Snížení počtu zastupitelů na 63 v žalobě strany nenapadají.

"Doufáme, že ten spor vyhrajeme. Považujeme za správné se ozvat, pokud máme pocit, že byly výrazným způsobem narušeny rovné podmínky volební soutěže," doufá Kolínská.

 

Právě se děje

Další zprávy