Strany si přihrály kampaň zdarma, nezávislí musí platit

Kateřina Eliášová
10. 9. 2010 8:32
Velké partaje v Praze nemusejí platit za veřejný prostor. Nezávislí kandidáti musí
Kampaň ODS na pražském Václavském náměstí. Tedy zábor zadarmo.
Kampaň ODS na pražském Václavském náměstí. Tedy zábor zadarmo. | Foto: Jan Langer

Praha - ODS si v hlavním městě zajistila pro letošní komunální a senátní volby další výhodu.

Poté, co si díky většině v zastupitelstvu rozdělila Prahu na sedm pro sebe výhodných volebních obvodů, pojistila sobě, ale také dalším velkým stranám, komfortnější podmínky i pro kampaň.

V radě přijala usnesení, díky němuž nebudou politické strany muset platit za zábor prostranství, na kterých se před volbami prezentují voličům.

To platí pro všechny politické strany, ale už ne pro nezávislé kandidáty či politická hnutí.

Pozor velí většina

Letos si ODS i díky zmíněnému usnesení zabrala po celé Praze rekordní počet míst. Ušetří tak statisíce korun.

Podobně i další velké strany si před volbami zaberou nejvíce veřejného prostoru na úkor menších volebních uskupení.

"Politické strany mají díky tomuto usnesení kampaně zdarma. My se tím musíme řídit. Ostatní při žádosti o prostor neodmítneme, ale zaplatí si standardní cenu za využívání veřejného prostranství," uvedl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Léta výhod

Standardně se podle zákona platí deset korun za metr čtvereční denně, každá z městských částí si nicméně ceny může ještě upravit.

Právě Technická správa komunikací povoluje zábor veřejných prostranství, konečné slovo má vžy magistrát.

"Dělá se to tak léta, pravidelně před volbami. Je to proto, aby politické strany nemusely za pronájem veřejného prostranství platit," potvrdil důvod přijatého usnesení mluvčí pražské radnice Jiří Wolf.

Nezávislí mají problém

Usnesení má ale i další efekt, který postihuje nezávislé kandidáty.

Norma osvobuzující od platby za nájem veřejného prostranství myslí jen na politické strany, ostatní narážejí na úředního šimla, kterého někdy lze, jindy nelze zkrotit.

Nezávislá kandidátka do Senátu Lucie Ramnebornová si s výše zmíněným usnesením užila na úřadech svoje.

"Když jsem žádala o zábor veřejného prostranství, narazila jsem na úřadech na argumentaci, že nejsem politická strana a tudíž nemám stejná práva, jako politická strana," popsala své peripetie se sebeprezentací ředitelka Pražské informační služby.

"Je to obrovský handicap a chce to obrovské úsilí přesvědčit úředníky o tom, že jste sice nezávislá kandidátka, ale se stejnými právy, jako ti druzí z politických stran. Nejprve mi vůbec nechtěli povolit zábor, v závěru byli hodní a vyšli mi vstříc. Nakonec jsem nemusela ani platit," uvedla Ramnebornová.

Magistrát ústy mluvčího popřel, že by byli nezávislí kandidáti a politická hnutí znevýhodňováni. "Pro kandidáty do Senátu platí stejná pravidla, jako pro politické strany. Tak mi to bylo řečeno," dušuje se Jiří Wolf.

 

Právě se děje

Další zprávy