Soud zamítl stížnost na rozdělení Prahy do sedmi obvodů

Kateřina Eliášová
9. 8. 2010 16:15
Na rozparcelování Prahy si stěžovaly menší politické strany
Foto: Hana Pecinová

Brno/Praha – Nejvyšší správní soud nevyhověl stížnosti menších politických stran, kterým se nelíbilo rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů.

Rozparcelování Prahy na několik obvodů docílila pražská ODS, která má v zastupitelstvu většinu.

Žalobci se snažili dokázat, že schválený návrh z pera ODS potlačuje prvky poměrného zastoupení, a to právě "účelovým vytvořením volebních obvodů".

"Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že vytvořením 7 volebních obvodů na území hlavního města Prahy nedošlo ani k nepřípustnému omezení rovnosti volebního práva," napsal ve svém zamítavém stanovisku Nejvyšší správní soud.

Dělení Prahy dopadne na menší strany

Rozdělením města na menší volební obvody jsou ohroženy hlavně malé strany. Zatímco běžně musí strana k dosažení mandátů získat nejméně pěti procent hlasů, teď bude třeba nejméně deseti.

K žalobě, kterou iniciovala Strana zelených se postupně přidali sociální demokraté, strana SNK-ED, Věci veřejné i KDU-ČSL.

"Navrhovatelům se nepodařilo prokázat, že vytvoření 7 volebních obvodů na území hlavního města Prahy představuje nepřiměřený zásah do jejich právní sféry. Nelze totiž dopředu předvídat, jaký bude konkrétní výsledek komunálních voleb a jak se vytvoření volebních obvodů projeví ve voličských preferencích," stojí ve stanovisku Nejvyššího správního soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy