Paroubek nabídl Topolánkovi dočasné příměří

Petr Holub
11. 4. 2008 0:30
Klid zbraní navrhl po dobu šéfování EU
Mír?
Mír? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šéf opozice Jiří Paroubek nabídl kabinetu ODS, lidovců a zelených příměří. Klid zbraní mezi ČSSD a vládou by měl trvat během evropského předsednictví. Česká republika má řídit Evropskou unii v prvním pololetí příštího roku.

"Už dnes bychom mohli o podmínkách jednat na úrovni expertů a hned po podzimních volbách do krajů se pokusit uzavřít smlouvu o neútočení," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek v rozhovoru pro Český rozhlas 6.

K jednání je prý připraven stále: "Ale k tangu je třeba dvou a panu Topolánkovi se do tance očividně nechce."

Dvě podmínky

Paroubek podotkl, že svůj návrh je premiéru Mirkovi Topolánkovi připraven předložit už dva měsíce od prezidentských voleb. "Hovořili jsme o tom už při naší poslední schůzce v prosinci. A protože pan Topolánek stále nepřichází, tak to řeknu veřejně," upřesnil Paroubek.

Šéf opozice řekl, že si klade k příměří pouze dvě podmínky. Smlouvu o neútočení by měli s vládními stranami a ČSSD uzavřít také komunisté, aby nezískali výhodu jediné opravdu opoziční strany před evropskými volbami na jaře 2009.

Paroubek zároveň požaduje, aby vláda co nejrychleji přistoupila k ratifikaci Lisabonské smlouvy, která dává Evropské unii nový právní rámec. "Mělo by to být v zájmu vlády a já nerozumím tomu, proč se čeká," prohlásil Paroubek.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Lisabonská smlouva prošla ve sněmovně do dalšího čtení

Se zdravotníky do krajských voleb

Předseda sociálních demokratů v Českém rozhlasu 6 ještě oznámil, že jedním z hlavních témat volební kampaně před krajskými volbami bude zdravotnictví. "S tím musí pánové z koalice počítat," řekl.

Podle Paroubka zůstane reforma ministra Julínka pro sociální demokraty nepřijatelná, i kdyby ji vláda upravila podle požadavků menších koaličních stran. "Základem reformy je převést zdravotnictví na soukromě-kapitalistický model, ale my chceme, aby jeho páteř byla nadále na veřejnoprávním a neziskovém principu," vysvětlil šéf ČSSD hlavní rozpor.

Foto: Ludvík Hradilek
Nepřehlédněte:
Julínek vyhrál, ostrý boj o zdravotnictví však zuří dál
Julínek slíbil každé rodině 10 tisíc, má na dvojnásobek

Soukromé pojišťovny nevyvlastníme

Jiří Paroubek odchází z řečniště, kde ho vzápětí vystřídal předseda slovenských socialistů Robert Fico.
Jiří Paroubek odchází z řečniště, kde ho vzápětí vystřídal předseda slovenských socialistů Robert Fico. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Paroubek přesto vyloučil možnost, že po případném návratu do premiérského křesla privatizované zdravotní pojišťovny opět vyvlastní. "Jako předseda vlády bych se těžko pouštěl do kroků, které nejsou právně podloženy," zdůvodnil svou opatrnost.

Právě proto by měli lidé přijít k podzimním volbám, aby dali Topolánkovi najevo, že s převratem ve zdravotnictví nebudou souhlasit. "Některé věci jsou nevratné a zabránit se jim musí v této chvíli. Podzimní volby budou hlasováním o politice Topolánkovy vlády a ve svých rukou to tedy mají občané," uvedl Paroubek.

Sociální demokracie zvolila už v krajských volbách před čtyřmi lety za hlavní téma privatizaci středočeských nemocnic. Tehdy pozornost občanů nepřitáhla.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
ODS zveřejnila jména politiků, které chce za hejtmany
Rebel v ODS jde proti své straně, ale vystoupit nechce
 

Právě se děje

Další zprávy