Julínek vyhrál, ostrý boj o zdravotnictví však zuří dál

Petr Holub
9. 4. 2008 19:14
Koalice přežila první zdravotnické spory
Politici se pokusí dohodnout o zdravotnické reformě. Ministr zdravotnictví Julínek si je vede k premiérovi do Kramářovy vily
Politici se pokusí dohodnout o zdravotnické reformě. Ministr zdravotnictví Julínek si je vede k premiérovi do Kramářovy vily | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Koaliční devítka jednala o zdravotnictví celých šest hodin, na pořad přesto nepřišly hlavní věcné spory, značnou část schůzky místo toho zabrala debata o dalším společném postupu koaličních stran.

Kompromis se našel ve chvíli, kdy zelení a lidovci přijali plán ODS a propustili věcné návrhy sedmi reformních zákonů do vlády. Ministři je pak schvalovali už jen formálně. 

Čtěte více: Koalice jedná o reformě. Jsou tu první ústupky

Kuchtová proti

Dohoda ODS se zelenými se začala rýsovat po dvou hodinách, kdy jejich tříčlennou delegaci opustila první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová.

"Ke koaliční dohodě o zdravotnictví se nehlásím," komentuje výsledky Kuchtová, která vede ve straně opozici proti předsedovi Martinu Bursíkovi.

Podle místopředsedkyně nemělo smysl jednat s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem, který trval na tom, aby ze zdravotních pojišťoven a fakultních nemocnic vznikly pouze akciové společnosti. O druhé možnosti, že se některé pojišťovny a nemocnice stanou neziskovými společnostmi, odmítl vůbec jednat.

Přehledně: To jsou ony: Zákony, o které se hádá Julínek

Další dva vyjednavači zelených (vedle Bursíka předsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Jacques) se pak spokojili s tím, že vláda připraví zákon o neziskových organizacích. Julínek ho však nebude muset ve zdravotnické reformě využít. 

Proč ustoupili lidovci

Lidovci ustoupili, i když Julínek nesplnil jejich podmínku a předložil jen obecné teze zákona, podle kterého se mají privatizovat pojišťovny. KDU-ČSL přitom původně vůbec nechtěla o ostatních sedmi reformních zákonech jednat, dokud nebude mít záměr nejdůležitějšího, osmého zákona k dispozici.

"Počkáme, až ministr zákon předloží v paragrafovaném znění, aby bylo jasné, co z něho plyne," potvrdil ústupek jeden z lidoveckých vyjednavačů, místopředseda strany Marián Hošek a dodal: "Eufemisticky řečeno, k takovému závěru jsme došli po rozsáhlé diskusi."

Lidovci podle něho trvají na svých věcných námitkách. V žádném případě prý neustoupí z požadavku, aby pojistné vybrané od občanů bylo od majetku pojišťovny odděleno "čínskou zdí". Nebylo by tedy možné pojistné využívat jinak, než na léčení pacientů.

Čtěte více: Julínek dál tají plán, jak privatizovat pojišťovny

Stejný požadavek se týká částky, kterou budou mít pojišťovny v rezervách koncem letošního roku. Podle odhadu ministerstva zdravotnictví půjde o 35 miliard korun.

Lidovci dále požadují jasnější popis, jak by měly akciové pojišťovny fungovat, jak budou nabízet různé pojistné plány a jak budou vytvářet zisk. "To bude jasné až z paragrafovaného znění," míní Hošek.

Komisaři v rozpacích

Ministr Julínek slíbil dodat konečné verze zákonů do vlády začátkem června. Neměl by chybět ani osmý zákon.

Jeho podrobné teze, kde by odpověděl na všechny námitky lidovců, předloží koaliční zdravotnické komisi příští čtvrtek.

Bude mít obtížnou pozici už z toho důvodu, že středeční debata expertů skončila ostrým konfliktem. Zástupci Strany zelených i KDU-ČSL si po jejím skončené stěžovali, že se vůbec neprojednaly jejich připomínky a Julínek pouze vysvětloval, že jeho návrhy odpovídají programovému prohlášení vlády.

"S návrhem reformy, jak ji ministr předložil, naprosto nesouhlasím. Je připravená diletantsky a pokud by měla proběhnout, znamenalo by to konec našeho zdravotnictví," řekl například lidovecký člen komise Petr Fiala.

 

Právě se děje

Další zprávy