Julínek slíbil každé rodině 10 tisíc, má na dvojnásobek

Petr Holub
10. 4. 2008 13:34
Rodině 10 tisíc z privatizace pojišťoven
Tomáš Julínek přichází do Úřadu vlády ČR.
Tomáš Julínek přichází do Úřadu vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek slíbil každé rodině deset tisíc korun z privatizace zdravotních pojišťoven, podle očekávaného vývoje finanční situace těchto institucí by však mohl nabídnout dvojnásobek. 

Pokud se plány ministra Julínka na privatizaci podaří prosadit, počítá ministerstvo s rozdělením peněz mezi občany v roce 2010. A nejnovější údaje ministerstva zdravotnictví o hospodaření pojišťoven říkají, že dnes slib 10 tisíc stojí na velmi opatrných odhadech.

Čtěte původní zprávu: Julínek slíbil každé rodině 10 tisíc korun na zdraví

Loni pojišťovny dosáhly rekordních přebytků, když vybraly 203 miliard korun, za léčení a za svůj provoz však vydaly jen 186 miliard. Přebytek 17 miliard zvýšil celkové finanční rezervy systému na 26 miliard.

O finančním zdraví pojišťoven svědčí i údaj, že na účtech měly koncem roku přes 40 miliard. Částka je tak vysoká, protože obsahuje platby nemocnicím a lékařům, které pojišťovny ještě nestihly odeslat.

Může být i dvojnásobek

Od částky 26 miliard se odvíjí výpočet, na němž stojí ministerské odhady, kolik by se po privatizaci mohlo vyplatit občanům.

Ministr zdravotnictví zamýšlí ponechat pojišťovnám i po privatizaci rezervní fondy, které by pokryly čtrnáct dnů nebo měsíc léčení jejich klientů. Konkrétně na měsíc by stačilo 16-17 miliard korun. Po odečtení této částky by tedy stát získal deset miliard pro občany.

Rozdělit by bylo možné větší částku. Mohla by být vyšší o osm miliard, pokud by stát pojišťovnám ponechal jen čtrnáctidenní rezervu.

O dalších devět miliard se přebytek pojišťoven zvýší po letošním roce. "Při pokračujícím příznivém trendu růstu příjmů je aktuální odhad dosažitelného salda příjmů a výdajů za rok 2008 na úrovni 8,9 miliard korun," stojí ve zprávě ministerstva zdravotnictví.

V takovém případě by mohl ministr Julínek v roce 2010 přidělit každé rodině až dvacet tisíc korun.

Tunel pro občany

Sám ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v nadsázce připustil, že při rozdělení peněz z privatizace mezi občany  půjde o tunel. Ihned však dodal: "Tunel, který odvede peníze do rukou občanů. Bude to poprvé, kdy je výnos privatizace konkrétním příjmem občanů."

Peníze nebudou volně k dispozici. Občané si je budou moci od ledna 2010 vyzvednout ze speciálních účtů na úhradu zdravotnických poplatků, případně z nich platit zdravotní připojištění.

"Tím by se mohl rozhýbat trh s připojištěním," míní Julínkův náměstek Šnajdr.

 

Právě se děje

Další zprávy