Město, kde lidé žijí a požadují kulturu

Martina Macková a Tomáš Fránek
18. 10. 2006 0:00
Uherské Hradiště - Uherské Hradiště dává z rozpočtu 13 procent na kulturu. Stát přitom z rozpočtu nedává ani celé procento.

Na první pohled se město, kam přijedete motoráčkem z hlavní železniční tratě, abnormálně kulturní nezdá. Je to ale jen první pohled. Vidíte dlaždiče na pěší zóně nebo opuštěné pódium na náměstí, na kterém vysedávají školáci a vedle něj prodejci nabízejí masti z propolisu.

Běžné dopoledne. Večer se vám v téměř třicetitisícovém městě ale taky může stát, že nebudete vědět, na co dřív vyrazit. Kultury je tady tolik, že už se museli ředitelé městských organizací začít domlouvat, aby se jim akce nepřekrývaly jako dřív.

S nadsázkou by se ale dalo říct: Kdyby tady kultura chyběla, mohla by padnout i radnice.

Je to tradice

Místostarostovi města, který má v kompetenci kulturu, se na vysokých městských dotacích nic mimořádného nezdá. "Je to tady tradice," říká Evžen Uher. Lidovecký politik dodává, že tolik za kulturu město utrácí už léta a bez ohledu na to, která strana je právě na radnici u moci.

"Když o tom, kolik dáme na divadlo nebo na klub kultury, jednáme na zastupitelstvu, ještě se nestalo, že by někdo s návrhem nesouhlasil nebo chtěl část peněz dát třeba na investice," vrtí hlavou Uher. "To je tady prostě taková tradice, jsme kulturní město. Stejně jako třeba rakouský Graz."

Také příští rok tak poputuje z rozpočtu Hradiště 20 milionů do městského divadla, jedenáct do knihoven, přes sedm milionů na adresu klubu kultury a asi čtyři miliony získá kino. Ale to zdaleka není všechno, co město zaplatí.

Náměstí kulturního města.
Náměstí kulturního města. | Foto: Tomáš Fránek

Uherské Hradiště je součástí moravského Slovácka - oblasti, kde je kultura a folklór důležitou součástí života lidí už po staletí. Není divu, že radnice podporuje Festival lidových nástrojů, Slavnosti vína, Letní filmová škola a nebo festival Týká se to také tebe.

To jsou jen ty nejviditelnější akce, kromě nich ve městě fungují folklorní soubory a také taneční kroužky v několika kulturních domech v různých městských částech. I ty město nemůže a taky nenechá bez dotace.

"Je tu hlad i chuť lidí kulturu nejen přijímat, ale ji i vytvářet. Před třemi lety se město pokusilo obohatit Den památek tím, že k němu udělá Slavnosti vína, a letos je to už monstrózní akce," říká ředitel městských kin Josef Korvas.

"Kdyby to bylo na lidech, každá akce by mohla být vlastně ještě větší, limitem jsou jen peníze," dodal.

PŘEDVOLEBNÍ SERIÁL AKTUÁLNĚ.CZ: NEJLEPŠÍ OBCE (pokračování článku pod přehledem dosavadních dílů)

Foto: Aktuálně.cz
Kde se lidem nejvíc zlepšil život
Velké srovnání měst a obcí podle Aktuálně.cz
Tachov se podle žebříčku měst a obcí, který sestavil deník aktuálně cz., stal nejlepším v České republice. Ani mladé maminky Dagmar Synková a Blanka Hánová nedají na Tachov dopustit. Jen hřiště pro děti jim schází.
Tachov se podle žebříčku měst a obcí, který sestavil deník aktuálně cz., stal nejlepším v České republice. Ani mladé maminky Dagmar Synková a Blanka Hánová nedají na Tachov dopustit. Jen hřiště pro děti jim schází. | Foto: Ludvík Hradilek
Tachov, komunální ráj to na pohled
Předvolební reportáž Aktuálně.cz č. 1
Foto: Aktuálně.cz
Kde se nejlépe bydlí
Žebříček měst a obcí podle toho, jak staví 
Foto: Ludvík Hradilek
Holice, město, kde rostou domy
Předvolební reportáž Aktuálně.cz č. 2
Foto: Aktuálně.cz
Kde umějí získat nejvíc peněz z Bruselu
Žebříček měst podle schopnosti čerpat z fondů EU 
Brána do zámeckého parku ve Vlašimi. Opravena byla v první fáze rekonstrukce parku, podpořené penězi z EU.
Brána do zámeckého parku ve Vlašimi. Opravena byla v první fáze rekonstrukce parku, podpořené penězi z EU. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Vlašim: tady vědí, jak dostat euro do rozpočtu
Předvolební reportáž Aktuálně.cz č. 3 
Foto: Aktuálně.cz

Kam se lidé nejvíce stěhují
Žebříček měst podle toho, kde přibylo nejvíce obyvatel 

Město jako ze škatulky
Město jako ze škatulky | Foto: Ludvík Hradilek
Město, které roste, chce mladé a bílé
Předvolební reportáž č. 4
Foto: Aktuálně.cz
Lidem slouží nejvíc radní na Slovácku
Žebříček měst podle výadajů na kulturu

Kulturní souměstí

Město si na kulturní rozhodně jen nehraje. Přestože si město štědře vydržuje vlastní divadlo, vzniklo tady ještě jedno soukromé. Uživí se obě, lidé v Uherském Hradišti totiž chtějí chodit do divadel. Městské divadlo má dokonce pět tisíc předplatitelů a jednu z nejvyšších návštěvností v zemi.

A radnice zprostředkovaně přes městská kina provozuje také rockový klub. "To je ojedinělé, podobně je to snad jen ve Valašském Meziříčí," říká Korvas.

Uherské Hradiště je ale také souměstí několika samostatných obcí. Jen Baťův kanál dělí město od Starého Města, na druhou stranu je zase propojeno s Kunovicemi. I když mohou jejich obyvatelé využívat výlučné koncentrace kultury v Hradišti, obce na ni nijak nepřispívají.

"Jednou jsme to v diskusi nadhodili, ale kolegové to spíš považovali za dobrý vtip. Na druhou stranu lidé k nám přijedou, koupí si lístek, něco utratí," říká smířlivě místostarosta. "Kultura je naše devíza a rozvíjí se tím i turistický ruch. Lidem se tu zalíbí a vrátí se."

Do divadla jezdí lidé ze širokého okolí, předplatné patří mezi oblíbené dárky. A kdo předplatné nemá, má někdy problém se dostat na některé z představení. "Dala jsem předplatné mamince, divadlo tu má tradici, lidé jsou tu naučení chodit," říká Mirka Lakosilová.

A z kdysi podceňovaného divadelního souboru považovaného divadelníky za jednu z nejhorších štací, je dnes uznávaný soubor, kam rádi přijíždí známí režiséři jako je třeba Jan Antonín Pitínský.

Na Letní filmovou školu do města zase přijede pět tisíc účastníků. "Využití dotací je už na hraně, i když teď jsme se rozhodli zapojit do sítě kin Europa Cinemas, díky které budeme mít možnost čerpat další evropské peníze. Další možnosti jsou u soukromých sponzorů, ti se ale do kultury příliš nehrnou," míní ředitel kin Korvas, který s 19 zaměstnanci provozuje dva sály a hudební klub.

Hradišťský klub.
Hradišťský klub. | Foto: Tomáš Fránek

Do kina v Hradišti za rok přijde asi třicet tisíc lidí. V návštěvnosti je tak kino kolem 30. místa v českém žebříčku. "Když je asi čtrnáct multikin, není to špatné. Ale i lidé odtud jezdí na filmy do multikin do Brna, souvisí to s komfortem a souvisejícími službami. Letos chceme žádat o státní dotaci na vylepšení zvuku v našem sále, abychom mohli konkurovat. Mluví se totiž i o tom, že by se postavilo multikino ve Zlíně, a to už je velmi blízko," řekl.

Díky městské a krajské dotaci může kino nabízet "artové" filmy a programy a také prodávat lístek v průměru za sedmdesát korun.

Co vlastně chybí?

Sociologický průzkum, který si radnice nechala udělat před třemi lety, ukázal, že za největší přednost Uherského Hradiště považují jeho obyvatelé kulturní vyžití ve městě. Uvedla to více než pětina dotázaných. A téměř devět z deseti lidí odpovědělo, že kultury je tady dostatek.

"Ještě do letoška mi tady chybělo malířské sympozium, ale i to už tady máme. Tak snad jen zoo," říká Antonín Mach, akademický malíř a také ředitele městského Klubu kultury, který ve městě většinu z akcí organizuje.

Město se ale neuzavírá a kulturu podporuje i mimo své hranice. Financuje a organizuje Slavnosti na Javořině, Kopanické slavnosti, pod klub kultury patří asi třicet sdružení a 14 folklorních souborů. K nim pak country skupina, taneční klub nebo klub módy.

Všechny městské dotace jdou do příspěvkových organizací. "Zatím je to nejvýhodnější," tvrdí místostarosta. "Je to záruka, že kultura v takovém měřítku funguje. Jezdí se k nám radit i z jiných měst," potvrzuje také ředitel klubu kultury. "Kdo z menších měst má sto abonentů na koncerty vážně hudby?".

Kam jít dřív?
Kam jít dřív? | Foto: Tomáš Fránek

"Nabídka je úžasná, přesahuje i možnosti města. Možná proto se sem stěhují lidé, třeba i z Ostravy," říkají místní. "Praha je skanzen, ne místo k žití. Možná tak k práci. Tady si můžete sednout na kolo a hned jste v přírodě, jít na ryby. I když si musíte na projekt nejprve vydělat," dodává ředitel Mach.


Investice? Teprve přijdou

Není to ale jen idyla. Radnici čeká řešení velkých problémů, které se kultury týkají, a může ji to budoucnu stát velké peníze.

Dům kultury a kino jsou socialistické stavby, které jako jiné příliš velkoryse postavené, z velkých dotací "spotřebují" nemalé peníze jen na to, aby fungovaly. O vzhledu nemluvě. A divadlo hraje v budově sokolské obce, které platí nájem.

"Kdybychom nic neorganizovali, tak jen provoz budovy nás stojí pět milionů ročně," říká ředitel Mach o nákladném kulturáku. Už dnes leží na radnici projekt na modernizaci budovy, čeká ale na politické rozhodnutí.

Bourat a stavět nový by bylo škoda, leží totiž jen pár kroků od náměstí. A kapacitu 620 míst doplňuje další prostor s dvěma sty místy, také v centru. "Poloha kulturního domu je jedinečná, když se sloupne ten plech a omítne, dá se z toho udělat pěkný barák," slibuje si ředitel. Dnes si klub kultury k městské dotaci sám vydělává pronájmy.

Také budova kina s obřími prosklenými plochami napovídá, že její provoz nebude zdaleka úsporný.  K osmimilionovému rozpočtu jim město pomůže polovinou.

A pokud mají někteří lidé ve městě něco konšelům v kulturní oblasti za zlé, je to, že zatím velké investice šly do sportu (hlavně do nového fotbalové stadionu) a ne třeba do budovy nového divadla. "Je to přitom srovnatelné a divadelníci by si stejně jako fotbalisté reprezentativní stánek zasloužili. Město reprezentují stejně dobře," říká Milan Mikulec.

 

Právě se děje

Další zprávy