Kde se nejlépe bydlí? V Holicích

Petr Holub
25. 9. 2006 0:00
Volby 2006 - Není pravda, že pokud se Češi stěhují, tak pouze do Prahy. Nové byty staví i obce s několika tisíci obyvatel.

Měsíc před komunálními volbami se v unikátním průzkumu pokouší Aktuálně.cz odpovědět na otázku, kde se lidem žije nejlépe.

Nejdůležitějším kritériem o kvalitě života ve městech jsou přitom údaje o tom, jestli tam lidé chtějí bydlet - a tedy zda se tam staví nové byty.

Není pochyb, že nabídkou práce a dobrých výdělků nejvíc přitahuje Praha. Do té míry, že se nové byty rychle budují až v okolí třiceti kilometrů. V celé aglomeraci byl postaven jeden byt na 70 obyvatel během posledních tří let a lepší výsledek s jedinou výjimkou nemělo v Česku jiné město.

Foto: Ludvík Hradilek

Dvě pětiny domů byly postaveny za hranicemi metropole, v obcích jako jsou Černošice, Říčany a Brandýs.

Není však velký rozdíl mezi Prahou a aglomerací Českých Budějovic, kde postavil nový byt jeden z 80 občanů.

S větším odstupem následují další velká města, není to však rozdíl kvality. Vzhledem k Praze a počtu obyvatel se staví nejméně v polovičním tempu v Brně, Plzni, Liberci, Zlíně, Karlových Varech i Jihlavě (počítáno s okolím).

Většina radnic se spokojí s podporou stavby rodinných domků. Nové nájemní domy vznikají ve větší míře v Jihlavě (přes polovinu nové obytné plochy), Praze, Zlíně, Karlových Varech a Liberci (přes třetinu).

Nedaleko za Pardubicemi

Údaje z velkých měst vypovídají o tom, kde se dobře bydlí a kde je dost práce. Méně už dokážou hodnotit, jak nabídku dobrého bydlení ovlivňují radnice svými investicemi do kultury, životního prostředí i samotné stavby domů.

Podívejte se na kompletní žebříček obcí
(pokračování článku pod interaktivní grafikou)

Jasnější obrázek o práci radních dávají údaje o menších městech. U nich je zřejmé, jak aktivně podporují rozvoj města. Zásadní roli může hrát úspěch jednotlivých starostů v boji o dotace na tzv. podporu sociálního bydlení. Často se tak stavěly domy, které si potom pod cenou kupovali lidé ze střední třídy i vyšších vrstev.

Unikátní je příklad Holic (7 tisíc obyvatel), kde byl v letech 2003-2005 postaven jeden nový byt na šedesát občanů. V této obci se stavělo třikrát víc, než v kterémkoli jiném sídle Pardubického kraje s výjimkou stejně velkého Lanškrouna, kde vznikl jeden byt na sto obyvatel.

Na hranicích a pod horami

Do kategorie menších měst, které rychlostí svého rozvoje očividně překonávají metropole s výjimkou Prahy a Českých Budějovic, nepatří pouze obce, odkud je možné dojíždět za prací do velkých center.

Na holicku se stavělo třikrát víc, než v celém kraji
Na holicku se stavělo třikrát víc, než v celém kraji | Foto: Ludvík Hradilek

Hodinu autobusem může být do Brna z Pohořelic nebo Židlochovic, těžko však z Mikulova na rakouské hranici.

V jižních Čechách zaslouží pochvalu Třeboň, Trhové Sviny a Vimperk, na západě se staví v Sušici, Horšovském Týně, Přešticích a Mariánských Lázních. Ve všech zmíněných případech jde o města na dohled od hranic bohatého Rakouska, nebo Bavorska tedy v místech, která byla za dob studené války výspou boje s imperialismem.

Škoda přitahuje

Ve Středočeském kraji rostou nové byty nejen kolem Prahy. Největší podnik České republiky Škoda Mladá Boleslav - podnítil rozvoj v Mladé Boleslavi i v blízkém Mnichově Hradišti.

Přečtěte si předchozí články srovnávající obce v Česku

Tachov se podle žebříčku měst a obcí, který sestavil deník aktuálně cz., stal nejlepším v České republice. Ani mladé maminky Dagmar Synková a Blanka Hánová nedají na Tachov dopustit. Jen hřiště pro děti jim schází.
Tachov se podle žebříčku měst a obcí, který sestavil deník aktuálně cz., stal nejlepším v České republice. Ani mladé maminky Dagmar Synková a Blanka Hánová nedají na Tachov dopustit. Jen hřiště pro děti jim schází. | Foto: Ludvík Hradilek
Nejlepší obec Česka: Tachov
Západočeské město zvítězilo v celkovém žebříčku
Foto: Ludvík Hradilek
Tachov, komunální ráj na pohled
Reportáž z města, kde si lidé nejvíce polepšili

Zvláštní kapitolou jsou podhorská města, kam se za lepším životním prostředím stahují bohatí lidé z velkých center. Přistěhovalci z Prahy podporují výstavbu v Podkrkonoší, především ve Vrchlabí a Jilemnici. Ostravané zvolili Frýdlant nad Ostravicí v podhůří Beskyd.

Foto: Ludvík Hradilek

V některých městech se staví zhruba polovina nových bytů v nájemních domech. V Horšovském Týně, Sušici, Mariánských Lázních, Mladé Boleslavi, Třeboni, Lanškrouně, Jilemnici a Vrchlabí tedy není pochyb, že se nové výstavby radnice aktivně účastní buď investuje, anebo chrání okolní přírodu před zabíráním na parcely rodinných domků.

Seriál Aktuálně.cz o nejlepších obcích bude pokračovat až do komunálních voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy