Město, které roste, chce mladé a bílé

Eliška Bártová Eliška Bártová
10. 10. 2006 14:00
Cheb - Město jako ze škatulky. Že by právě v tom byl důvod, proč v Chebu přibylo za posledních pět let nejvíc obyvatel? UVNITŘ GALERIE

Omyl. Za příznivý vývoj může - více než mnohoslibné předvolební plakáty starosty na okraji města - především rozrůstající se vietnamská komunita.

Dámy s bříškem

Podle statistiky v Chebu a okolí přibylo za posledních pět let nejvíce obyvatel z celého Česka. Město se během této doby rozrostlo o tři a půl tisíce lidí.

Foto: Ludvík Hradilek

Starosta západočeské metropole je z těchto údajů překvapený. Kýžený příliv nových obyvatel měl podle jeho představ zajistit městu průmyslový park. Ten zatím zaměstnává pouze na 500 lidí, kýžený efekt se nedostavil.

"Mladí z města stále odcházejí, pořád tu není dost práce a pokud ano, tak s nízkým platem," říká starosta Jan Svoboda (ODS). Proč se tedy město rozrůstá? "Pokud vidím nějakou paní s bříškem, tak je to Romka nebo Vietnamka. Díky nim nám přibývá obyvatel."

Starosta z přílivu lidí této národnosti nadšený není. "Pro šedou ekonomiku je to přínos," říká. "Ale Vietnamci už obsadili většinu obchodů na náměstí a lidé tak přichází o práci."

Vedení města prosadilo, že od ledna už v centru města nebudou smět být herny. Ty podle starosty vlastní převážně Vietnamci.

"Bylo by dobré, kdyby se nám podařilo zlepšit pověst města," říká Svoboda. "Většina lidí si Cheb spojuje s prostitucí a prodejem dětí a to mě vadí. Neděje se to tady víc, než kdekoliv jinde."

PŘEDVOLEBNÍ SERIÁL AKTUÁLNĚ.CZ: NEJLEPŠÍ OBCE (pokračování článku pod přehledem dosavadních dílů)

Foto: Aktuálně.cz
Kde se lidem nejvíc zlepšil život
Velké srovnání měst a obcí podle Aktuálně.cz
Tachov se podle žebříčku měst a obcí, který sestavil deník aktuálně cz., stal nejlepším v České republice. Ani mladé maminky Dagmar Synková a Blanka Hánová nedají na Tachov dopustit. Jen hřiště pro děti jim schází.
Tachov se podle žebříčku měst a obcí, který sestavil deník aktuálně cz., stal nejlepším v České republice. Ani mladé maminky Dagmar Synková a Blanka Hánová nedají na Tachov dopustit. Jen hřiště pro děti jim schází. | Foto: Ludvík Hradilek
Tachov, komunální ráj to na pohled
Předvolební reportáž Aktuálně.cz č. 1
Foto: Aktuálně.cz
Kde se nejlépe bydlí
Žebříček měst a obcí podle toho, jak staví 
Jeremy Wariner, Sanya Richardsová a Asafa Powell pózují v Berlíně jako jediní tři atleti, kterým se podařilo vyhrát všech šest mítinků Zlaté ligy.
Jeremy Wariner, Sanya Richardsová a Asafa Powell pózují v Berlíně jako jediní tři atleti, kterým se podařilo vyhrát všech šest mítinků Zlaté ligy. | Foto: Reuters
Holice, město, kde rostou domy
Předvolební reportáž Aktuálně.cz č. 2
Foto: Aktuálně.cz
Kde umějí získat nejvíc peněz z Bruselu
Žebříček měst podle schopnosti čerpat z fondů EU 
Schůzka klubu Sluníčko na zahradě Spolkového domu. Sluníčko je klub pro děti z neúplných nebo sociálně slabých rodin.
Schůzka klubu Sluníčko na zahradě Spolkového domu. Sluníčko je klub pro děti z neúplných nebo sociálně slabých rodin. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Vlašim: tady vědí, jak dostat euro do rozpočtu
Předvolební reportáž Aktuálně.cz č. 3 
Foto: Aktuálně.cz
Kam se lidé nejvíce stěhují
Žebříček měst podle toho, kde přibylo nejvíce obyvatel

Bílí, mladí, energičtí

Vedení města chce v Chebu udržet především mladé "bílé" obyvatele. Kromě dostavby průmyslové zóny ale jinou strategii v záloze nemá.

V průmyslové zóně v Chebu je zaměstnáno pět set lidí
V průmyslové zóně v Chebu je zaměstnáno pět set lidí | Foto: Ludvík Hradilek

"Vykupujeme další pozemky pro stavbu nových hal. Tlačí se nám tam dalších deset investorů," říká spokojeně starosta. "Vzniknou až dva tisíce míst, přiláká to mladé lidi, budou stavět domy a tím bude další práce."

Samo město nové byty nestaví. "Už není socialismus," vysvětluje Svoboda. "Nechal jsem se přemluvit, abychom postavili 60 bytů se státní dotací. Během dvou měsíců byly prodané, ale další bych nestavěl. Byty chtějí jen sociálně slabí občané. My potřebujeme přilákat lidi plné energie, kteří si budou stavět sami."

Opozice, kterou v Chebu tvoří kromě komunistů jen dva zástupci US-DEU, proti takovému přístupu nic nenamítá.

"Nemám nápad, jak to dělat lépe, ani jsem nad tím nepřemýšlel," říká Radomír Johannes. "Nechtěl jsem se dostat do zastupitelstva. Jako lékař jsem známý, chtěl jsem jen svým jménem podpořit stranu."

Letos pan Johannes opět nechce vyhrát, opět ale kandiduje, tentokrát za ČSSD, která na chebské radnici tvoří s ODS velkou koalici.

Chebská budoucnost - Vietnamci

Příliv dětí je patrný i na školách. Na víceletém gymnáziu letos museli otevřít o třídu navíc. Vietnamské děti na chodbách školy tady už nejsou žádnou raritou.

V nizších ročnících gymnázia v Chebu je už většina studentů vietnamské národnosti
V nizších ročnících gymnázia v Chebu je už většina studentů vietnamské národnosti | Foto: Ludvík Hradilek

V celé škole tvoří desetinu všech žáků. V prvním ročníku už je ale polovina studentů vietnamské národnosti. Na rozdíl od svých rodičů mluví plynně česky a patří na škole k premiantům.

"Znají, kdo byl Karel IV., četli Babičku, ale neznají ani jednoho vietnamského krále. Ztrácí kořeny," říká Ding Cong Hoang, otec tří dětí. "Mezi sebou mluví česky, na škole je vietnamštinu neučí, tak pro děti, jejichž rodiče tu mají stánky o prázdninách pořádáme kurzy."

Jejich barevný svět

Pan Hoang, přezdívaný Tomáš je v Česku už dvacet let. Z Vietnamu přijel studovat do Bratislavy filozofii, a v Československu už zůstal. Začal podnikat, nyní vlastní tržnici Asia Dragon Bazar ve Svatém Kříži, mezi hranicemi s Německem a Chebem.

"Cheb byl tehdy zlatý důl," říká dobrou češtinou v restauraci na okraji rozlehlého areálu tržnice s dvěma sty stánky. "Teď už to takové není, ale je tady hodně sociálně slabých lidí, kteří si kupují levné oblečení a boty. Pořád se nám daří."

Pan Huang po městu nic nechce. "Žijeme si ve svém světě," říká. Před rokem s pěti dalšími lidmi rozhodl vybudovat pro své krajany nové byty. Bez jakékoliv dotace vykoupili na okraji tržnice pozemky, zavedli inženýrské sítě a sami vymysleli, jak budou bytovky vypadat.

Nové domky pro vitnamské trhovce na Svatém kříži vyrostly bez jediné koruny dotace
Nové domky pro vitnamské trhovce na Svatém kříži vyrostly bez jediné koruny dotace | Foto: Ludvík Hradilek

Polovina ze 23 domků je už hotová, do měsíce se do něj noví majitelé nastěhují. Za řadový domek s bytem 4+1 a obchodem v přízemí zaplatili 2,3 milionu. 

"Všechny už jsou prodané," pochvaluje si pan Huang. "Nechal jsem je natřít různými barvami, aby to bylo veselejší. Do budoucna tady z toho celého chci udělat městečko, aby to vypadalo líp než tyhle stánky."

Podle Hoanga už ale příliv krajanů ustává. "Ve Vietnamu se oproti dřívějšku přeci jenom daří trochu lépe," říká. "Lidé už raději zůstávají ve své vlasti, i když si tam nevydělají tolik, co my tady. I já bych se chtěl do deseti let vrátit domů."

 

Právě se děje

Další zprávy