Češi se stěhují na západ. Do Chebu

Petr Holub
8. 10. 2006 0:00
Cheb - V posledních pěti letech Čechů ubylo. Přesto existuje město, které roste nejrychleji v historii. V Chebu přibyla desetina obyvatelstva.
Nejpilnější žáci v chebském gymnáziu
Nejpilnější žáci v chebském gymnáziu | Foto: Ludvík Hradilek

Deník Aktuálně.cz tentokrát v seriálu před komunálními volbami hodnotil, do jakých měst se za posledních pět let přistěhovalo nejvíc obyvatel.

Průzkum odhalil, že vedle velkoměstských periférií roste zájem o některá menší města, kde lidé hledají klidnější podmínky k životu. Proto se také stěhování obyvatel stalo jedním z pěti kritérií v žebříčku, který napovídá, kde mají nejlepší radnice.

PŘEDVOLEBNÍ SERIÁL AKTUÁLNĚ.CZ: NEJLEPŠÍ OBCE (pokračování článku pod přehledem dosavadních dílů)

Foto: Aktuálně.cz
Kde se lidem nejvíc zlepšil život
Velké srovnání měst a obcí podle Aktuálně.cz
Tachov se podle žebříčku měst a obcí, který sestavil deník aktuálně cz., stal nejlepším v České republice. Ani mladé maminky Dagmar Synková a Blanka Hánová nedají na Tachov dopustit. Jen hřiště pro děti jim schází.
Tachov se podle žebříčku měst a obcí, který sestavil deník aktuálně cz., stal nejlepším v České republice. Ani mladé maminky Dagmar Synková a Blanka Hánová nedají na Tachov dopustit. Jen hřiště pro děti jim schází. | Foto: Ludvík Hradilek
Tachov, komunální ráj to na pohled
Předvolební reportáž Aktuálně.cz č. 1
Foto: Aktuálně.cz
Kde se nejlépe bydlí
Žebříček měst a obcí podle toho, jak staví 
Foto: Ludvík Hradilek
Holice, město, kde rostou domy
Předvolební reportáž Aktuálně.cz č. 2
Foto: Aktuálně.cz
Kde umějí získat nejvíc peněz z Bruselu
Žebříček měst podle schopnosti čerpat z fondů EU 
Schůzka klubu Sluníčko na zahradě Spolkového domu. Sluníčko je klub pro děti z neúplných nebo sociálně slabých rodin.
Schůzka klubu Sluníčko na zahradě Spolkového domu. Sluníčko je klub pro děti z neúplných nebo sociálně slabých rodin. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Vlašim: tady vědí, jak dostat euro do rozpočtu
Předvolební reportáž Aktuálně.cz č. 3 

Útěk z velkých měst

"Minimálně od roku 1996 se zřetelně projevuje trend, že se lidé stěhují z větších měst do obcí s 50 až 5000 obyvateli. Poklesl počet obyvatel velkých měst, nejvíce pak Prahy. Stěhování měst do jejich zázemí se objevilo výrazně též v Brně a v Plzni, méně v Olomouci, Liberci, Hradci Králové a Českých Budějovicích," shrnuje obecný trend publikace "Jak dobře investovat do bydlení," od Martina Luxe a Petra Sunegy.

Aby tento přirozený sklon neovlivnil hodnocení, započítalo Aktuálně.cz do hodnocení jednotlivých měst i jejich nejbližší okolí.

Ze žebříčku tedy vypadla i větší města v okolí Prahy, Brna či Plzně (například Brandýs, Říčany, Kuřim, Nýřany). Obyvatel tam přibylo o víc než desetinu, přitahovalo je však lacinější bydlení v blízkosti velkých center.

Při hodnocení metropolí společně s jejich periferiemi se ukázalo, že se tam odjinud příliš lidí nepřistěhovalo. Obyvatel přibylo jen v pražské aglomeraci, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem, na svém zůstala Plzeň, Liberec a Olomouc.

Nejrychlejší, tříprocentní nárůst zaznamenala se svým okolím Praha. S tímto výsledkem však není na prvním místě.

V nizších ročnících gymnázia v Chebu je už většina studentů vietnamské národnosti
V nizších ročnících gymnázia v Chebu je už většina studentů vietnamské národnosti | Foto: Ludvík Hradilek

Na první místo žebříčku se nedostala Lysá nad Labem. V jejím správním obvodu se sice počet obyvatel zvýšil o pětinu, nemusí to však být zásluhou radnice. Příčinou je totiž dosídlení Milovic opuštěných ruskými vojáky.

Cheb nemá obdobu

Při takových mantinelech zvítězil Cheb, v jehož obvodu přibylo sedm procent obyvatel. Znamená to tři a půl tisíce lidí a je to vedle Prahy také v absolutních číslech nejvíce. Dokonce víc než v dvakrát větší Mladé Boleslavi, kam se lidé stěhují za prací a kam jich přišlo v posledních pěti letech tři tisíce.

O tři procenta se počet obyvatel zvýšil také v Aši a Ostrově nedaleko Chebu a ve východočeských Holicích. Velkou výjimkou jsou ovšem už města, která se rozrostla víc než o procento. Na západě Čech jsou to ještě Tachov a Horšovský Týn, na severu Rumburk, Roudnice a Turnov, na východě Lanškroun a na jihu Kaplice, Český Krumlov a Trhové Sviny. Vždy však jde o přírůstek ve stovkách obyvatel.

Ukazuje se tak, že nezáleží na regionu, ale na konkrétních podmínkách v jednotlivých městech.

Foto: Aktuálně.cz

V horší situaci je Morava, kde je výjimečný i minimální přírůstek. Platí to s výjimkou měst v dosahu Brna (Slavkov, Hustopeče), Ostravy (Frýdlant nad Ostravicí, Hlučín) nebo Zlína (Vizovice) a také pro Jihlavu, kde přibylo 600 lidí, výjimečně tedy víc než o procento.

Alespoň na svém zůstala některá další města na Vysočině (Třebíč, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, ale i menší Chotěboř, Nové Město na Moravě a Velké Meziříčí). Ve zbytku Moravy si obyvatelstvo udržela už jen některá centra bývalých okresů (Znojmo, Vyškov, Kroměříž, Uherské Hradiště, Nový Jičín, Opava).

Lepší Chomutov, než Český Krumlov

Na úbytku obyvatel Moravy se podepisuje horší ekonomická situace z posledních let. Proto je také ve východní části republiky více regionů, kde lidí ubývá. Trend stěhování na západ je však obecnější. Vylidňuje se Karvinsko a Ostravsko zasažené nezaměstnaností a dalšími ekonomickými problémy. Stejné potíže má však také sever Čech a lidí ubývá jen na Mostecku. Ústí nad Labem, Děčín, Teplice, Chomutov, nebo Kadaň neztrácejí.

Pororuhodný je případ regionů, které žijí z turistiky. Platí téměř obecně pravidlo, že tam lidí ubývá, jak přímo ve městech, tak v širším okolí. Trend, při kterém se obytné domy mění na hotely, zaznamenaly Telč, Český Krumlov, západočeské lázně i města na úpatí Krkonoš či Jizerských hor (Vrchlabí, Jilemnice, Tanvald). Výjimečný je Krumlov, kde alespoň v okolí lidí přibývá.

Projděte si žebříček obcí podle všech kritérií Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy