Další Temelíny už ne! Žádá tvrdě Bursík

Pavel Baroch
10. 6. 2006 0:00
Praha - Strana zelených v koaličních jednání trvá na dodržení jednoho ze svých klíčových bodů programu: zákazu nových jaderných elektráren.
Martin Bursík, předseda Strany zelených
Martin Bursík, předseda Strany zelených | Foto: Ludvík Hradilek

"Myslíte, že by zelení byli ve vládě, která by chtěla stavět nové jaderné elektrárny? Nebyli," řekl deníku Aktuálně.cz předseda Strany zelených Martin Bursík.

Na otázku, zda se zeleným daří jejich plán na zákaz nových jaderných bloků při koaličních jednáních prosadit, neodpověděl. "Jednáme o tom," řekl Bursík.

Milan Šimonovský (KDU-ČSL), člen vyjednávacího týmu v koaličních jednáních, potvrdil, že jaderná energetika je jedním z témat, která zelení otevřeli. "Upozornili na to," řekl Šimonovský.

Současný ministr dopravy nepředpokládá, že by nová vláda stavěla nebo začala připravovat stavbu nových jaderných elektráren.

I mezi zelenými se ovšem hovoří o tom, že případné dílčí vítězství - závazek nové vlády, že se nebudou stavět další jaderné bloky - nemusí být vítězstvím definitivním. Vláda, která nastoupí po čtyřech letech, se může znovu k jaderné energetice přihlásit.

To připustil i lidovec Šimonovský, který nevidí důvod k tomu, aby se měnila platná energetická koncepce státu, která počítá se stavbou nových jaderných bloků po roce 2020.

Podobná situace ovšem nastala v Německu. Když se koncem devadesátých let dostali do vlády zelení, prosadili postupné ukončení jaderných elektráren do roku 2020. V nové vládě už němečtí Zelení sice nejsou, ovšem kabinet CDU/CSU a SPD se v koaliční smlouvě dohodl, že tuto otázku zatím nebude otevírat.

Předseda ODS Mirek Topolánek uznává, že čeští zelení mají zákaz stavby dalších jaderných elektráren jako svou programovou prioritu. "Zatím trvali všichni na svém," řekl Topolánek, podle něhož je zatím o výsledcích jednání předčasné hovořit.

Experti projednávají šest okruhů

Jaderná energetika je součástí jednoho ze šesti tematických okruhů, o kterém začali jednat experti ODS, KDU-ČSL a Strany zelených:

  • kvalita života ve městě a na venkově
  • zdravé veřejné finance
  • Evropská unie
  • mezinárodní spolupráce a bezpečnost
  • moderní ekonomika a snižování nezaměstnanosti
  • občan, rodina a společnost, vzdělání a kultura

Lidovecký vyjednavač Šimonovský uvedl, že se strany dohodly na expertním jednání ve čtvrtek. V pátek se odborníci tří stran sešli poprvé.

"Expertní týmy budou jednat i přes víkend a už v pondělí budou první výstupy," řekl Aktuálně.cz Milan Šimonovský, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL.

Zelení zůstanou ve hře o vládu

Strana zelených s největší pravděpodobností bude nadále pokračovat v jednání o novém kabinetu i po skončení dnešního jednání republikové rady. Ta by měla potvrdit dosavadaní postup vedení strany, které vyjednává vstup do vlády.

Přestože se bezprostředně po volbách objevily v jihočeské a královéhradecké ogranizaci Strany zelených názory, aby zelení zůstali v opozici a podpořili menšinovou vládu, většina krajských lídrů jednání o vládní koalici podporuje.

Redakce Aktuálně.cz si to ověřila přímo u zástupců krajských organizací, kteří se dnešního jednání republikové rady zúčastní.

"Podporujeme kroky vyjednávacího týmu, má naši důvěru," řekl předseda krajské organizace Jiří Čejka. Podobně se vyjádřil i předseda plzeňské krajské organizace Miroslav Ryba, předsedkyně krajské organizace na Vysočině Marie Hronová nebo šéf zelených v Karlovarském kraji pavel Žlebek.

Dalibor Stráský, předseda jihočeské kanceláře zelených, ovšem trvá na tom, že by pro stranu bylo nejlepší, kdyby do koaliční vlády nevstoupila.

"Opačný většinový názor ale samozřejmě budeme respektovat," řekl Stráský.

 

Právě se děje

Další zprávy