ODS už věří, že svou vládu udrží

Sabina Slonková, Petr Holub
7. 6. 2006 19:37
Praha - Vítěz voleb - Topolánkova ODS - věří, že už má existenci nového koaličního kabinetu občanských demokratů, lidovců a zelených v podstatě jistou.

Čtyři dny po volbách, které skončily remízou mezi levicí a pravicí, se tak rýsuje model z roku 1996.

Tehdy menšinovou vládu sestavoval Václav Klaus a ČSSD umožnila její existenci výměnou za post předsedy sněmovny pro Miloše Zemana.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

CO BY MOHLY STRANY ZÍSKAT?

ODS
  • vláda
  • rovnou daň a snížení přímých daní
  • zhruba deset ministerských postů
KDU-ČSL
  • vláda
  • odluku církve od státu, smlouva s Vatikánem, podpora venkova
  • až tři ministerské posty
Zelení
  • vláda
  • až dvě ministerská křesla
ČSSD
  • křeslo šéfa Poslanecké sněmovny
  • setrvání vybraných lidí - spojených se stranou - na postech ve státní správě

K optimistickým předpovědím dnes občanské demokraty přivedly první kola neoficiálních rozhovorů se zástupci ČSSD. V úterý večer spolu také poprvé jednali lídři obou stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek.

Večer po celodenním zapírání tuto informaci potvrdil sám premiér Paroubek. V rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl: "Nebyl to nezajímavý rozhovor. Já myslím, že si nás nemusíte představovat jako dva těžkooděnce." Paroubek také potvrdil, že oba politici se sejdou zase v pátek. Dohodu nevylučují ani samotní sociální demokraté.

Trojkoalice bude

Spolupráci s lidovci a zelenými už má ODS za hotovou, byť se ještě očekávají diskuse o společném vládním programu. Nyní už musí ODS "jen" dojednat podporu nové vládě ve sněmovně.

"V tuto chvíli víme minimálně o čtyřech sociálních demokratech, kteří jsou ochotni ve sněmovně umožnit vznik koaliční vlády. Stejně tak vnímáme signály, že je ochotna se dohodnout na toleranci vlády i ČSSD jako celek, což je varianta, kterou vedení ODS upřednostňuje," uvedl člen nejužšího vedení občanských demokratů.

Dohodu - podobnou té deset let staré - mezi Zemanem a Klausem ve středu nevyloučil ani jeden z vyjednavačů ODS Pavel Bém.

"Politická realita jednoznačně předurčuje, že ODS musí jednat i se sociální demokracií. Mimochodem nebude se jednat o něco neznámého. V této chvíli vůbec nehovořím o opoziční smlouvě, ale o volebním výsledku z roku 1996, kde zvítězila ODS pod taktovkou Václava Klause, ale ve Sněmovně měla pouze 99 mandátů. Také nakonec vznikla vláda pravého středu. Nevidím důvodu, proč by se to nemělo podařit i v tomto případě," prohlásil Bém v on-line diskusi deníku Aktuálně.cz.

Pavel Bém v zajetí monitorů.
Pavel Bém v zajetí monitorů. | Foto: Ondřej Besperát

Narýsované strategii nasvědčuje i středeční schůzka prezidenta Václava Klause s odcházejícím předsedou sněmovny Lubomírem Zaorálkem.

Ústavní činitelé překonali dřívější spory a dohodli se na postupu, jakým co nejdříve ustavit novou sněmovnu.

ČTĚTE VÍCE: Klaus a Zaorálek domluvili sněmovnu

Nová sněmovna přitom nemůže vzniknout bez domluvy obou největších stran, kdo bude novým předsedou. ODS je připravena "pustit" tuto funkci ČSSD pro odstupujícího premiéra Jiřího Paroubka.

ČSSD: Model z roku 1996 je možný

I sociální demokraté v tuto chvíli připouštějí, že model z roku 1996 je možný. A to i kvůli vnitrostranické situaci v ČSSD.

"Pokud se Paroubkovi podaří vyřešit povolební pat, osvědčí tím stejné státnické kvality, jako v letech 1996 a 1998 Miloš Zeman," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz jeden z členů vedení ČSSD.

Bude Jiří Paroubek šéfem Poslanecké sněmovny?
Bude Jiří Paroubek šéfem Poslanecké sněmovny? | Foto: Ludvík Hradilek

Kdy přesně by mohlo být definitivně jasno, nikdo z politiků ODS ani ČSSD nechce veřejně odhadovat. Povolební jednání přirovnávají k šachové partii a odmítají navenek o strategii cokoli detailnějšího prozrazovat.

Oficiálně dokonce Paroubek i Topolánek popřeli, že by už spolu povolební rozhovory vůbec vedli. Jejich jednání ale potvrdili členové vedení obou stran.

"To jednání bylo důležité hlavně proto, že bylo a že jsou schopni spolu mluvit.  Nic převratného se ale nedohodlo," popsal rozhovor jeden z lídrů ČSSD. 

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Volby 2006 - zapečetěná urna
Volby 2006 - zapečetěná urna | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy