Strany hledají recept na špinavý vzduch

Pavel Baroch
14. 4. 2006 0:04
Praha - Zplodiny z uhlí pravidelně otravují vzduch v malých vsích. Strany těžce hledají recept, jak tento problém po volbách řešit.
kouříci komín
kouříci komín | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Všechny politické strany, jejichž členové mají reálnou šanci usednout v příští sněmovně, odmítly představu Strany zelených zakázat od roku 2010 topit v obcích neekologickým uhlím, které prokazatelně poškozuje zdraví lidí.

Většina z nich ovšem jiné řešení, jak se poměrně rychle vypořádat se znečištěným ovzduším v malých obcích, ve svých volebních programech nepřináší.

Se zákazem uhlí nesouhlasíme

"Striktní zákaz topení uhlím a uhlíkovými palivy nepovažuji za rozumný. Především kvůli sociálním a ekonomickým dopadům například na důchodce," řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL)

"Není řešením zakázat hnědé uhlí," dodal Ambrozkův náměstek Tomáš Novotný z ČSSD.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Zákazy jsou to poslední, co bychom chtěli," poznamenal stínový ministr životního prostředí Bedřich Moldan (ODS).

"Zakázat topení uhlím považuji za opravdu hloupý nápad," dodal předseda KSČM Vojtěch Filip.

Strany na ovzduší nezapomněly

Státní zdravotní ústav ve svém několikaletém výzkumu prokázal, že do ovzduší v obci, kde je dominantním palivem v domácích kotlech uhlí či dokonce odpadky, se dostane více škodlivin než z průměrné odsířené elektrárny.

Český hydrometeorologický ústav přinesl další varování: "Znečištění ovzduší bylo letošní zimu v malých obcích výrazně horší než před pěti deseti lety," upozornil náměstek Českého hydrometeorologického ústavu Jaroslav Šantroch. Důvodem je především to, že kvůli zdražování plynu a elektřiny se lidé vracejí k topení uhlím.

Infobox

JAK STRANY MYSLÍ NA ŠPINAVÉ OVZDUŠÍ

Přehled toho, jak jednotlivé politické strany řeší problematiku znečištěného ovzduší ve svých programech, najdete ZDE

Vědci přinášejí stále nové důkazy o tom, jak špinavý vzduch ohrožuje lidské zdraví. Někteří muži mohou být například přechodně neplodní, matkám se rodí děti s nižší váhou.

To vše jsou témata, na která politické strany nemohou ve svých volebních programech zapomenout. Jde jen o to, nakolik se strany "nebojí" problém se znečištěným ovzduším v malých vsích řešit.

Všechny strany - od pravicové ODS po ultralevicovou KSČM - spoléhají na to, že vyčistit ovzduší ve vsích pomůže i ekologická daňová reforma, na kterou se ve svých programech odvolávají.

Spoléhat se na zavedení ekologických daní na neekologické suroviny včetně uhlí ovšem podle předsedy Zelených Martina Bursíka znamená, že se řešení neustále se zhoršující kvality ovzduší odsune až na roky 2015 až 2018, kdy se reforma reálně projeví. "To je jedna generace dětí," připomněl Bursík.

"Podívejte se, že topím jen dřevem a uhlím. Spálí se tu dva kyblíky denně," ukazuje stará kamna majitel zahradnictví Miloň Vlček.
"Podívejte se, že topím jen dřevem a uhlím. Spálí se tu dva kyblíky denně," ukazuje stará kamna majitel zahradnictví Miloň Vlček. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Právě Zelení - spolu s ČSSD - jsou jediné dvě strany, které problém se špinavým vzduchem popisují nejpodrobněji.

ČSSD sází na štědré dotace

Nejkonkrétněji ve svých programech o tom, jak se vypořádat se znečištěným ovzduším, píší Zelení, pro něž je to jedno z hlavních předvolebních témat, a sociální demokracie.

"ČSSD klade na toto téma ve svém programu velký důraz," řekl náměstek ministra životního prostředí Novotný. Sociální demokraté spoléhají především na štědré dotace státu a zároveň podporu Evropké unie.

Do roku 2010 slibují investovat do ochrany ovzduší včetně přechodu lidí na šetrnější druhy vytápění nejméně 40 miliard korun, přičemž více než polovinu by měly poskytnout evropské fondy.

Novotný uvedl, že občan, který si bude chtít vyměnit kotel na uhlí například na biomasu, může počítat s dotací převyšující až devadesát procent.

"Bude to hodně dobrá nabídka," soudí Novotný, podle něhož se v nejbližších dnech spustí kampaň, v níž se budou nabízet tyto "ekologické" peníze.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

ČSSD zároveň hodlá dosáhnout toho, aby se DPH na pelety z biomasy snížily z 19 na 5 procent. Chce vést informační kampaň v obcích o škodlivých dopadech spalování uhlí a dát radnicím větší pravomoci kontrolovat lidi, jestli doma nespalují uhlí či odpadky.

ČSSD stejně jako ostatní strany spoléhá i na ekologickou daňovou reformu, jejímž smyslem je zvýšit daň na neekologická paliva včetně uhlí a zároveň snížit sociální a daňové odvody lidí. Jenže vláda, v níž má sociální demokracie většinu, měla zavedení ekologické daně už ve svém programu, ovšem do voleb nejspíš neschválí ani její základní principy.

Zelení ve stopách Dublinu

Zakáz topení uhlím, s nímž přišli Zelení a vyvolali ostré reakce politických rivalů, není v Evropě žádnou novinkou. Před šestnácti lety se k tomu odhodlali politici v Dublinu.

Tento nepopulární krok přinesl nebývalé výsledky: irská vláda podle vědců zachránila tisíce životů.

  • Podrobnosti o Dublinu čtěte - ZDE

Podle stínového ministra životního prostředí Bedřicha Moldana z ODS se irský příklad nedá v českých vesnicích opakovat. "Dublin je velké město, bylo to i za jiných podmínek," tvrdí Moldan.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Strana zelených ovšem tvrdí, že zákaz topit uhlím by byl jenom prvním krokem. Dalším by byla finanční pomoc domácnostem - dotace od státu a půjčky od banky.

"Už dnes Státní fond životního prostředí poskytuje dotaci na změnu způsobu vytápění. Tento program bychom chtěli rozšířit, aby na něj neměly nárok jenom fyzické osoby," řekl předseda Strany zelených Martin Bursík.

"Náš projekt je realistický," tvrdí Bursík. Dodal, že uhlím dneska topí jen asi devět procent obyvatel, proto by neměl být problém tento problém vyřešit.

Zelení chtějí lidem nabídnout dostatečně dlouhou dobu ke splácení úvěru a stejně jako ČSSD i snížit daň na ekologické palivo z 19 na 5 procent.

ODS má ovzduší na prvním místě

Nejsilnější opoziční strana ODS má v ekologické kapitole svého programu zlepšení ovzduší v malých obcích na prvním místě. V programu už ovšem není zmínka o tom, jak toho dosáhnout.

Stínový ministr životního prostředí Moldan vysvětluje, že konkrétní opatření jsou prací pro exekutivu, tedy vládu, a budou do značné míry záležet na tom, jaká koalice po volbách vznikne. "Zatím nemůžeme jít dál, než jsou obecné formulace," řekl Moldan.

Uvedl, že ovzduší ve vsích chce ODS zlepšovat kombinací tří kroků: informační kampaní o škodlivosti spalování uhlí, většími pravomocemi pro radnice, aby mohly kontrolovat, co lidé spalují, a ekonomickými opatřeními, tedy dotacemi či zvýhodněním ekologičtějšího paliva.

Detailnější pohled ovšem ODS zatím nenabízí. "Je potřeba všechno podrobně prozkoumat a zjistit, co možné je a co nikoli," vysvětlil Moldan.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Lidovci spoléhají na daně

Vládní KDU-ČSL nemá ve svém programu o problému lokálního znečišťování ovzduší a jeho řešení ani zmínku.

"Ale to je omyl, náš program samozřejmě i na tento problém myslí," obhajuje program ministr životního prostředí Ambrozek.

"Nadále počítáme se zavedením ekologické daňové reformy, kterou se nám pro odpor sociální demokracie v tomto volebním období zatím nepodařilo prosadit," řekl Ambrozek. "Reforma cenově znevýhodní právě uhlí a další fosilní paliva, a naopak zpřístupní obnovitelné zdroje."

Ambrozek připomněl, že ekologičtější formy vytápění - spalování dřeva, štěpky a dalších šetrnějších surovin - podporuje už dlouho Státní fond životního prostředí.

Podle Ambrozka je navíc nutná i represe. "Mluvím o protizákonném pálení odpadků v kotlích a kamnech," připomněl ministr. "Řada obcí už využila pravomoci zákona o ovzduší a obecní vyhláškou zakázala také pálení nekvalitních paliv - třeba uhelných kalů."

Komunisté mají jen jednu větu

KSČM má zlepšení ochrany ovzduší "ukryté" v jedné holé větě v kapitole "Prosperita - šance pro všechny občany". Ta věta zní: "Připravit ekologizaci daní".

"Protože jde o složité téma, neuvedli jsme podrobnosti," řekla mluvčí strany Monika Hoření. Dodala, že elektrické a dálkové vytápění musí být zatíženo tak nízkou (nebo nulovou) daní, aby se občanům nevyplatily přímotopy, které si pořídili před deseti a více lety.

"Topení uhlím musí být zatíženo citelnou daní. Ta bude působit žádoucím směrem, aniž by bylo nutno někomu něco zakazovat," dodala Hoření.

 

Právě se děje

Další zprávy