Týden po volbách se rýsuje vláda

9. 6. 2006 0:00
Praha - Vítěz voleb našel spojence, kteří s ním chtějí vládnout. Sociální demokraté zatím jejich plány vetují. Jak daleko má Česko k vládě týden po volbách?

Týden po volbách známe odpovědi jen na některé otázky:

1) Může vláda vzniknout rychle?

Výsledek 100:100 v tuto chvíli přípravu nové vlády neblokuje. Prezident Václav Klaus hned v pondělí pověřil Mirka Topolánka přípravou nového kabinetu a stihl se už setkat se všemi ústavními činiteli. Proběhla jednání lídrů ODS, KDU-ČSL a Strany zelených a předseda končící sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) slíbil, že i on bude při svolávání ustanovující schůze nového parlamentu postupovat rychle. Z jeho diplomatických obratů je ale cítit, že sociální demokraté zatím nehodlají vzniku nové vlády nijak aktivně pomáhat a uspíšit ho.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
ZDE: Klaus spěchá, svolává novou sněmovnu

2) Je pravicová vláda první volbou?

Zatím tomu události nasvědčují. Lídři tří stran napravo od středu spolu průběžně probírají další kroky, od pondělí do čtvrtka ladili program kabinetu i provizorní rozdělení postů (s vládní většinou ODS). Ostatně, už v noci ze soboty na neděli se u zastávky tramvajové linky číslo 18 schází na pražských Petřinách lídři stran rodící se středopravé trojkoalice - za ODS Mirek Topolánek, za KDU-ČSL Miroslav Kalousek a za Stranu zelených Martin Bursík.

Foto: Aktuálně.cz
ČTĚTE - Obě malé strany: Jdeme do toho s ODS

3) Čekají občany zásadní reformy, třeba daní?

První týden nepřinesl jednoznačnou odpověď. První návrhy, jak najít společný průnik plánů občanských demokratů lidovců a zelených, ale cestu k některým změnám otevírají. Pokud by Topolánek dotáhl přípravu nové vlády do úspěšného konce, mohla by opravdu začít platit rovná daň, církev by se odloučila od státu a Strana zelených by řídila Ministerstvo životního prostředí.

Večerní propočet výsledků už nebyl zdaleka tak příznivý jako odpolední odhady.
Večerní propočet výsledků už nebyl zdaleka tak příznivý jako odpolední odhady. | Foto: Ondřej Besperát
VÍCE: Topolánkova vláda už rýsuje program

4) Skončila doba politického osočování?

Ne. Do tvorby nové vlády zasáhl jen několik minut po sečtení všech volebních hlasů předseda poražené ČSSD Jiří Paroubek. Ve velmi ostrém a emotivním projevu odmítl porážku uznat a nařkl novináře a ODS z přípravy koordinovaných výpadů vůči ČSSD. Paroubek sice ve čtvrtek vzal částečně některé výrazy ze svého projevu zpět, ale konfrontační rozjezd povolebních jednání už tím změnit nemohl.

Paroubek v Lidovém domě
Paroubek v Lidovém domě | Foto: Ludvík Hradilek
PROJEV: Paroubek neuznal volby, kraje se diví
Foto: Ondřej Besperát
ČTVRTEK: Paroubek přiznal chybu a omluvil se

5) Povede poměr sil mezi levicí a pravicí k předčasným volbám?

Politici si je zatím shodně nepřejí. A Ústava jim dává dostatek možností, jak sestavit funkční vládu na celé čtyřleté volební období. O velké koalici ODS a ČSSD se však stále mluví jen v náznacích a mimo oficiální vyjádření. Ve vedení obou stran jsou ale politici, o kterých se ví, že takový projekt neodmítají, například Pavel Bém v ODS a Bohuslav Sobotka v ČSSD.

Čeká na mě přes 140 otázek? To snad né...
Čeká na mě přes 140 otázek? To snad né... | Foto: Ondřej Besperát
ANALÝZA: Politici tančí v úzkých mantinelech
 
 

Právě se děje

Další zprávy