Zjištění: ODS mohla mít většinovou vládu

Ondřej Horňák
7. 6. 2006 10:34
Praha - ODS si před pěti lety společně s ČSSD nastavila pravidla, která ji nyní brání sestavit většinovou vládu.

Současné vyjednávání o koalici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se tak mohlo odehrávat ve zcela odlišné atmosféře. Pokud by v čase opoziční smlouvy nezměnili občanští a sociální demokraté volební zákon, mohlo středopravé uskupení mohlo mít v nové sněmovně pohodlnou většinu 104 poslanců.

Současná pravidla zvýhodňující velké strany sice ODS mírně pomohla, ale mnohem silněji oslabila případné koaliční partnery.

Podle původních pravidel by ODS získala 78 křesel místo současných 81 a ČSSD 70 mandátů místo nynějších 74.

Jenže Strana zelených a KDU-ČSL by získaly výrazně více mandátů, než kolik jich mají v současnosti.

O největší nárůst by se jednalo v případě zelených. Místo dnešních šesti křesel by získali dvanáct. Křesťanští demokraté by pak místo třinácti měli čtrnáct poslanců.

Teoretický efekt nově zavedeného d´Hondtova systému se tak v případě letošních voleb naplno projevil i ve volební praxi.

Obě největší české strany posílily své postavení v parlamentu. Nicméně právě ODS na něj v současnosti doplácí. "Je to pro nás velká zkušenost," komentoval výpočty Aktuálně.cz místopředseda ODS Ivan Langer.

Langer si ale není jistý, zda by jeho strana v současné situaci vyměnila své tři mandáty získané navíc díky nové metodě za možnost sestavení většinové koalice ODS - KDU-ČSL - SZ.

Politolog Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně upozorňuje na úskalí nových pravidel: "Podobná opatření rozhodně nejsou samospásná. Ve chvíli, kdy je potřeba utvořit většinovou koalici, mandáty malých stran logicky chybí."

Celé opatření bylo podle něj krátkozraké a systém spíše destabilizuje. Do sněmovny u nás vždy zasedly minimálně tři menší strany a zamýšlený efekt celého opatření - usnadnění sestavování povolebních koalic - tak podle Mareše ztrácí smysl.

 

Právě se děje

Další zprávy