Paroubek přiznal chybu a omluvil se

redakce DOM
8. 6. 2006 14:50
Praha - Čtvrteční události? Jiří Paroubek se omluvil za své povolební výroky. A ODS, zelení a lidovci potvrdili, že chtějí společně sestavit vládu.
Jiří Paroubek u Václava Klause.
Jiří Paroubek u Václava Klause. | Foto: Ondřej Besperát

Dosluhující premiér využil první tiskové konference a na společném brífingu po návštěvě prezidenta Václava Klause se omluvil za sobotní emotivní prohlášení.

"Já myslím, že pokud jde o projev a výrazové prostředky, tak to byla z mé strany chyba," prohlásil Paroubek. "Byla to první vážná chyba, kterou jsem za třináct měsíců své vlády udělal. Tímto se české veřejnosti omlouvám."

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Prezidenta informoval o tom, co jej k tvrdým slovům - o modré totalitě či návratu roku 1948 - vedlo. "V zásadě šlo o útok pana Kubiceho. Já i sociální demokracie budeme žádat absolutní vyšetření celé té události, která vznikla únikem informací; zejména vyšetření těch dezinformací, které se týkaly předsedy vlády," doplnil Paroubek.

Klaus, který v sobotu ministerského předsedu ostře kritizoval, svá slova nestáhl. "Nicméně rozumím některým důvodům rozhořčení pana předsedy... Ve zprávě (Kubiceho, pozn. red.) ale vidím vážná podezření, která nesmí zůstat zapomenuta a musejí být vyšetřena," dodal prezident.

Paroubek v Lidovém domě
Paroubek v Lidovém domě | Foto: Ludvík Hradilek

Oba muži řešili, s jakou strategií ČSSD povede povolební jednání; oba odmítli detaily prozradit. Domluvili se také na společné večeři hlavy státu a končícího kabinetu, která by se měla odehrát ještě před vznikem nové sněmovny.

Trojkoalice bude

Krom prezidenta s premiérem se dnes porůznu potkali také vyjednavači ODS, zelených a lidovců.

Foto: Aktuálně.cz

Odpoledne pak tyto strany vystoupily se společným prohlášením, které říká, co je už týden známé: Není jisté, že naše vláda přežije hlasování o důvěře ve sněmovně, ale i tak do toho společně jdeme.

"Naše expertní týmy nyní začnou připravovat konkrétní podobu koaliční smlouvy, kterou nejpozději v úterý posoudí vyjednávací týmy všech tří stran," uvedl šéf ODS Mirek Topolánek.

Dodal, že jeho strana se v pátek sejde s ČSSD, která ale zatím odmítá podpořit vznikající "stovkovou" koalici. "Před tímto jednáním považuji všechna vyjádření za taktická," reagoval šéf vítězné strany na dosavadní přístup sociálních demokratů.

Program se rýsuje

Po dnešních schůzkách je jasné, že lidovci a zelení budou v programu prosazovat hlavně podporu venkova či "ekologické" prvky - jako je omezování kamionové dopravy.

"Shodli jsme se také na snižování daní, v oblasti přímých daní a především s dopadem na vytváření pracovních míst," řekl Aktuálně.cz předseda lidovců Miroslav Kalousek. Podpořit rovnou daň? To ale pro lidovce i zelené prý nepřipadá v úvahu.

Šéf lidovců vidí velkou šanci v tom, že jeho strana i zelení chtějí pomoci venkovu například energetickými programy. Připustil však, že jsou i programové body, na kterých se dvě menší parlamentní strany zcela nedomluví. "Nebylo by dobré v tuto chvíli se právě o tomto bavit," odmítl ale Kalousek upřesnit. "Budeme ještě jednat," dodal.

Model roku 1996

Jako nejpravděpodobnější se po volbách, které skončily remízou mezi levicí a pravicí, rýsuje model z roku 1996. Tehdy menšinovou vládu sestavoval Václav Klaus a ČSSD umožnila její existenci výměnou za post předsedy sněmovny pro Miloše Zemana.

ODS už má spolupráci s lidovci a zelenými skoro za hotovou. Společné jednání třech stran možné pravicové koalice proběhnou dnes odpoledne.

Nyní už musí ODS "jen" dojednat podporu nové vládě ve sněmovně.

"V tuto chvíli víme minimálně o čtyřech sociálních demokratech, kteří jsou ochotni ve sněmovně umožnit vznik koaliční vlády. Stejně tak vnímáme signály, že je ochotna se dohodnout na toleranci vlády i ČSSD jako celek, což je varianta, kterou vedení ODS upřednostňuje," uvedl člen nejužšího vedení občanských demokratů.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

I sociální demokraté v tuto chvíli připouštějí, že model z roku 1996 je možný. A to i kvůli vnitrostranické situaci v ČSSD.

"Pokud se Paroubkovi podaří vyřešit povolební pat, osvědčí tím stejné státnické kvality, jako v letech 1996 a 1998 Miloš Zeman," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz jeden z členů vedení ČSSD.

Kdy přesně by mohlo být definitivně jasno, nikdo z politiků ODS ani ČSSD nechce veřejně odhadovat. V úterý večer spolu poprvé jednali lídři obou stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek. Další oficiální povolební jednání šéfů ODS a ČSSD proběhnou zítra.

 

Právě se děje

Další zprávy