ČSSD: Po Topolánkovi jsme na řadě my

redakce DOM
9. 6. 2006 17:03
Volby - Sociální demokraté trvají na tom, že Topolánkovu vládu nepodpoří. Po jejím krachu se chtějí o sestavení kabinetu pokusit sami.
Mirek Topolánek a Jiří Paroubek po schůzce vyjednávacích týmů oznámili, že další jednání povedou mezi čtyřma očima.
Mirek Topolánek a Jiří Paroubek po schůzce vyjednávacích týmů oznámili, že další jednání povedou mezi čtyřma očima. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Představitelé sociální demokracie trvají na tom, že vládu, kterou se pokouší sestavit s lidovci a zelenými šéf ODS Mirek Topolánek, nepodpoří, ani ji nebudou tolerovat.

Jsou přesvědčeni o tom, že tato vláda nezíská většinovou podporu v Poslanecké sněmovně a očekávají, že další příležitost sestavit kabinet dostane šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Před odpoledním zasedáním předsednictva ČSSD to řekli místopředsedové Bohuslav Sobotka i Zdeněk Škromach.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

TÝDEN PO VOLBÁCH

Vítěz voleb našel spojence, kteří s ním chtějí vládnout. Sociální demokraté zatím jejich plány vetují. Jak daleko má Česko k novému kabinetu? Týden po volbách se rýsuje vláda - ČTĚTE ZDE

Po ODS je na řadě Paroubek

O "druhém pokusu" pro sociální demokraty hovořil předseda ČSSD Jiří Paroubek už po dopoledním jednání zástupců obou nejsilnějších stran.

"Pan předseda (Topolánek - pozn. redakce) dostane šanci žádat o důvěru ve sněmovně, a pokud neuspěje, měl by dostat šanci politik druhé nejsilnější strany," řekl předseda ČSSD.

"Takový precedens tady ještě neexistuje," kontroval předseda ODS Mirek Topolánek. "Počkal bych na rozhodnutí pana prezidenta."

ČSSD vládu ODS, KDU-ČSL a zelených nepodpoří

Předsedové Jiří Paroubek a Mirek Topolánek také už dopoledne odmítli možnost sestavení velké koalice.

"V této chvíli neexistuje vůle ČSSD podpořit projekt vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených," řekl po jednání Topolánek.

Předsedové oznámili, že další jednání povedou mezi čtyřma očima.

Pravostředové koalici chybí ve sněmovně k potřebné většině alespoň jeden hlas. "Pro nás jednání neskončilo, jsme teprve na začátku," řekl Topolánek.

Paroubek prohlásil, že pro sociální demokracii je i nadále východiskem z patového výsledku voleb úřednická vláda odborníků. O postupu ČSSD bude dnes jednat předsednictvo, a v sobotu i ústřední výkonný výbor strany.

Navzdory Paroubkovu odmítání už zástupci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených potvrdili, že chtějí společnou vládu sestavit. Jejich experti začali pracovat na koaliční smlouvě. Hlavním sporným bodem je daňová reforma, o které teď budou jednat ekonomičtí odborníci jednotlivých stran.

 

Právě se děje

Další zprávy