114 poslanců bez práce: Jak se budou živit?

Martina Machová Pavel Baroch, Markéta Chaloupská, Martina Machová
31. 5. 2010 19:25
Sto čtrnáct poslanců vyklidí v nejbližších dnech poslanecké lavice. Uvnitř grafika
Sto čtrnáct poslanců vyklidí v nejbližších týdnech poslanecké lavice. Svoje křeslo buď neobhájili, nebo se rozhodli nekandidovat
Sto čtrnáct poslanců vyklidí v nejbližších týdnech poslanecké lavice. Svoje křeslo buď neobhájili, nebo se rozhodli nekandidovat | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sto čtrnáct poslanců vyklidí v nejbližších dnech poslanecké lavice. Svoje křeslo buď neobhájili, nebo se rozhodli nekandidovat.

Někteří z nich se chtějí vrátit k původnímu zaměstnání, někteří napsat knihu či zkusit štěstí ve volbách do Senátu. Na některé už čeká "teplé místečko" ve státní správě.

O přízeň voličů se na podzim bude ucházet například Olga Zubová, někdejší poslankyně strany Zelených, která pomohla Jiřímu Paroubkovi svrhnout vládu Mirka Topolánka.

"Chci kandidovat za Demokratickou stranu zelených (strana, která vznikla na protest Straně zelených, pozn. red.) do Senátu, takže se připravuji na kampaň. Také působím ve své galerii," řekla Aktuálně.cz Olga Zubová.

V Senátu by také rád zasedl i občanský demokrat Petr Bratský. "Dnešním dnem zahajuji kampaň do Senátu. Kandidovat budu za Prahu 6," řekl.

Jako senátorka by se také ráda viděla partnerka Mirka Topolánka Lucie Talmanová.

Napíšu knihu, o dějinách Sokola

Od politiky si chce odpočinout například exšéf Zelených Martin Bursík, který hodlá zůstat u ochrany životního prostředí. "Oživím svou konzultační společnost," řekl Aktuálně.cz Bursík, který by se rád zapojil i do mezinárodních ekologických projektů.

"Zůstávám i členem Strany zelených a podle potřeby a zájmu budu pomáhat," poznamenal Bursík. V plánu má i knihu. "Nebudou to žádné memoáry, bude to naučná literatura o ekologii," řekl exministr životního prostředí.

Co bude dělat jeho partnerka Kateřina Jacques, ale prozradit nechtěl s tím, že je momentálně v zahraničí.

Knihu plánuje i sociální demokrat Karel Šplíchal. "Jsem v důchodovém věku, hodlám napsat dějiny Sokola. Cítím to jako povinnost."

Kolegové Schwippel a Svoboda

Někteří poslanci se zase chystají do státní správy. Jan Schwippel, jehož hlas byl jedním z těch, které položily vládu, nastoupí na ministerstvo zahraničí. Na jaký post, ale prozradit nechtěl. "Je předčasné o tom hovořit."

Na úřadu se pravděpodobně potká s odstupujícím šéfem lidovců Cyrilem Svobodou, který se po krachu své strany ve volbách rozhodl rezignovat. "Jsem stále zaměstnanec ministerstva zahraničních věcí od roku 1996, takže mám výhodu, že zaměstnavatele již mám. Zatím není jasné, na jaké místo, ale smlouvu na dobu neurčitou už mám," prozradil.

Oproti tomu jeho stranická kolegyně Michaela Šojdrová ještě úplně jasno nemá. "Já se chci hlavně věnovat problematice KDU-ČSL. Do budoucna bych ráda pracovala v oboru, který souvisí se vzděláním. Nabídek mám několik, teprve to zvažuji."

Poslanci právníci

Spousta z poslanců, kteří ve sněmovně skočili, se chce vrátit ke svému původnímu zaměstnání.

Příkladem je "vykroužkovaný" Ivan Langer, který se sám označil za "smutného vítěze". Ačkoliv byl lídrem kandidátky v Olomouckém kraji, ukázalo se, že ho voliči nechtějí.

Nyní se prý bude věnovat právní praxi a chce také učit na vysoké škole. Zároveň ale dodal, že návrat do vrcholné politiky nevylučuje.

Kontroverzní politik, jehož jméno figuruje i v policejním spisu Krakatice, skončil v politice po 14 letech.

Advokacii se hodlá věnovat i Eva Dundáčková (ODS).

"Já jsem už před více než rokem věděla, že nebudu znovu kandidovat, takže jsem se na to připravila. Založila jsem si v Příbrami advokátní kancelář a budu se živit jako advokátka."

Neřeknu, vzkázal Tlustý

Ne všichni poslanci chtěli o svých záměrech mluvit. Vlastimil Tlustý, jehož jméno se objevilo ve spisu Krakatice, jenž mapoval například aktivity kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, svoje záměry tají.

"Rozhoduji se mezi šesti variantami, více řeknu, až budu mít jasno," řekl poslanec s tím, že o práci ve sněmovně nebo někde na ministerstvu zájem nemá.

Juraj Raninec, který Tlustého podpororovla, podle svých slov zatím neví, co bude dělat. "Já to momentálně zvažuji. Asi využiji svoje právnické vzdělání," řekl. Na otázku, zda uvažuje o tom, zda by šel do státní správy, odpověděl: "Žádné nabídky jsem nedostal, ani se o žádná takový post neucházel."

Stejně tak se vyjádřil i přeběhlík na stranu k tehdejší Topolánkově koaliční vládě, bývalý poslanec za ČSSD, Petr Wolf. "Já už sem znovu nekandidoval, ale zatím nevím, co budu dělat. Teď momentálně odpočívám," řekl.

Svoje další směřování nechtěl prozradit ani Jan Klas (ODS) "Je to teprve ve fázi jednání."

Chci se očistit od politiky

Mezi poslanci jsou i tací, kteří o politice nechtějí už vůbec slyšet.

"Zatím nevím, rozhodně neplánuji nic politice. Teď se chci od politiky očistit," řekla Věra Jakubková, která stejně jako její kolegyně Olga Zubová hlasovala na konci března proti koaliční vládě Mirka Topolánka, a způsobila tak její pád.

 

Právě se děje

Další zprávy