David Műller, EURACTIV.cz
Aktualizováno 23. 1. 2019 17:13
Před Vánoci se objevila zpráva o tom, že vaječný likér čeká v celé Evropské unii změna názvu. Problémem se stal obsah mléka, které podle výkladu evropského práva nemá vaječný likér obsahovat. Přestanou výrobci mléko do oblíbeného nápoje přidávat, anebo se vzdají doposud používaného označení? Přečtěte si náš přehled.
Případ tuzemáku
Podobný případ již v Česku nastal v souvislosti s tuzemským rumem. Výrobci opustili od původního označení, které nahradil název tuzemák.
Důvodem byla společná evropská pravidla, která jasně stanovují postup výroby pravého rumu. Tuzemský rum je ovšem vyráběn jinak. Namísto destilátu z cukrové třtiny se vyrábí z brambor.
Tuzemák si získal pozornost ještě v souvislosti s přidávaným aromatem. Takzvaný rumový éter Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) označil jako rakovinotvorný. Česku se však podařilo v dubnu minulého roku vyjednat výjimku na pět let a může aroma do tuzemáku nadále přidávat. Během tohoto období se mohou výrobci pokusit najít jinou látku anebo přesvědčit EFSA o nezávadnosti rumového éteru.