Po tuzemském rumu vaječný likér. Možná bude muset změnit svůj název

David Műller, EURACTIV.cz
Aktualizováno 23. 1. 2019 17:13
Před Vánoci se objevila zpráva o tom, že vaječný likér čeká v celé Evropské unii změna názvu. Problémem se stal obsah mléka, které podle výkladu evropského práva nemá vaječný likér obsahovat. Přestanou výrobci mléko do oblíbeného nápoje přidávat, anebo se vzdají doposud používaného označení? Přečtěte si náš přehled.
Foto: ČTK

Pomazánkové máslo

Obdobně jako na tuzemský rum se zaměřila pozornost EU i na české pomazánkové máslo. To se dostalo do podobného rozporu s evropskou legislativou. Proč?

Klasické máslo se od pomazánky liší především v množství mléčného tuku. Pokud je jím výrobek tvořen z více než 80 procent, může se označovat jako máslo. České pomazánkové máslo však obsahovalo jen přibližně 30 procent mléčného tuku.

Dlouhodobým úsilím EU je zpřehlednit jejím spotřebitelům orientaci v široké nabídce potravin z celé Evropy. Proto se některé potraviny dočkají ochranné známky, chráněného zeměpisného označení, případně označení původu či tradiční speciality. I v tomto případě převážila snaha chránit evropské spotřebitele, kteří se tak namísto původního označení setkají s názvy jako české pomazánkové nebo smetanový krém.

 

Právě se děje

Další zprávy