Plzeň - Výsledky rozborů zatím potvrdily, že bakterie salmonely, která nakazila od pátku do úterý 133 lidí z Plzeňského kraje, byla v hotovém jídle, tedy ve špagetách, a také na povrchu skořápek vajíček, která se do pokrmu přidávala.
Rozbory dalších součástí pokrmu budou ve čtvrtek.
V plzeňské fakultní nemocnici zůstávají tři nakažení lidé, v klatovské deset.
"Máme k dispozici jen částečné, neúplné výsledky. Salmonela bez další typizace byla v hotovém pokrmu, tedy ve špagetách. Salmonela je také na skořápkách vajíček. Pokračuje se v rozborech dalších ingrediencí, tedy samotného vajíčka, smetany, parmezánu, slaniny a špaget, což by mělo být ve čtvrtek dopoledne," uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk.
Kompletní výsledky do konce příštího týdne
Vše hygienici pošlou do Státního zdravotního ústavu, do národní referenční laboratoře pro salmonely, která určí konkrétní typ. Až tyto výsledky dostanou hygienici, tedy do konce příštího týdne, tak je porovnají s výsledky od pacientů a teprve pak se prokáže jasná souvislost s pokrmem.
Bez toho nemůže krajský hygienik zahájit s plzeňskou jídelnou a vývařovnou ZRTAS řízení o sankcích.
Vzhledem k tomu, že vajíčka jsou potravinou živočišného původu, odeslali hygienici všechny podklady Krajské veterinární správě do Plzně, která prověřila dodavatele a odebrala vzorky. Každé vajíčko má svůj dodací list, takže se dá dohledat, odkud přišlo.
Vajíčka ze společnosti Vejce CZ
"Podle zjištění pražských kolegů v třídírně je původ vajec z české farmy společnosti Vejce CZ, tedy z jednoho chovu v Ústeckém kraji, který má nyní pozastavenou distribuci," řekl ředitel Krajské veterinární správy Richard Bílý.
Veterináři prověřují také třídírnu, z níž byla vejce dodaná do velkoobchodu.
Vajíčka označená kódem pocházejí z volného chovu, kde běhají nosnice po hale na podestýlce ze slámy a stoupá riziko, že tam může být salmonela na povrchu vajec. Celou dobu snáškového cyklu se podestýlka jen přistýlá a slepice do ní zašlapávají trus.
Salmonelou se nakazilo 133 lidí, na klinice zůstávají tři
Podle hygieniků šlo o epidemii. Podle zprávy ministerstva zdravotnictví bylo v Plzeňském kraji od pátku do úterý zaznamenáno 133 případů onemocnění salmonelózou, hospitalizováno bylo 71 lidí.
Na plzeňské infekční klinice zůstávají tři lidé, v pondělí jich tam bylo 53. "Dnes jsme propustili dalších 19 pacientů. Stejně jako v úterý už nebyl žádný nový hospitalizován ani ambulantně ošetřený," řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.
Dalších deset nakažených, stejně jako v úterý, je v klatovské nemocnici. "Nikdo nový dnes nebyl hospitalizován ani ošetřen," řekl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.
Bakterie salmonely obsahovalo jídlo z firmy ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí špaget á-la carbonara do různých firem a institucí.
Hygienici provedli v pondělí ráno ve vývařovně stěry a výtěry zaměstnanců firmy. Odevzdali do zdravotního ústavu všechny suroviny i hotový pokrm, který zachytili u jednoho odběratele.
Vývařovna netuší, kde se bakterie vzaly
Plzeňská vývařovna ZRTAS, která vyráběla 600 až 650 různých druhů jídel denně, je od pondělního rána zavřená. Prošla sanitací. Firma netuší, odkud se bakterie do jídla dostala.
"Provozovna se otevře ve chvíli, kdy budeme mít k dispozici informace o tom, že veškeré stěry z prostředí jídelny a veškeré výtěry od personálu jsou negativní," uvedl Tomašuk.
To by mohlo být pohromadě do konce tohoto týdne, a pokud budou výsledky negativní, tak by se mohla příští týden otevřít.
Podobný případ se stal loni v září ve Zlínském kraji, kdy po konzumaci kuskusového nákypu s meruňkami onemocnělo 99 dětí a zaměstnanců mateřské a základní školy. Prokázalo se nedodržení technologického postupu při přípravě pokrmu a závady v osobní hygieně.