Kdy sundat roušku a jak testovat ve firmách. Průvodce právním bludištěm nařízení

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
17. 3. 2021 6:16
Testování na covid-19 ve firmách jede na plné obrátky. K velkým firmám a státním úřadům nad 50 zaměstnanců se nově musí přidat i malé firmy s deseti a více zaměstnanci. Co lidé musí v práci podstoupit a co naopak mohou odmítnout v souvislosti s testováním, vysvětlují advokáti Tomáš Procházka z kanceláře Eversheds Sutherland a Klára Valentová z kanceláře Vilímková Dudák & Partners.
Respirátor typu FFP2
Respirátor typu FFP2 | Foto: ČTK

Jaké ochranné prostředky mi musí zaměstnavatel poskytnout?

Jaké ochranné pomůcky mi musí zaměstnavatel zdarma poskytnout? Na co všechno mám nárok?

Zaměstnavatel má povinnost od 1. března 2021 vybavit zaměstnance ochrannými prostředky dýchacích cest - rouškou nebo respirátorem, a to v dostatečném počtu na každou pracovní směnu. Toto neplatí, pokud zaměstnanec v době výkonu práce a v souvislosti s výkonem práce nepřichází do fyzického kontaktu s jinými osobami, tedy je například na home officu.

Ostatní ochranné pracovní prostředky zaměstnavatel zaměstnancům poskytuje podle vlastního seznamu OOPP zpracovaného na základě vyhodnocení rizik v rámci plnění povinností v oblasti BOZP a konkrétních podmínek práce.

Zaměstnavatel nám řekl, ať si pořídíme respirátory sami, že nám náklady proplatí. Já si je ale odmítám kupovat. Musí mi je tedy šéf zajistit, nebo to není jeho povinnost?

Zaměstnavatel je povinen zajistit pro své zaměstnance respirátory nebo roušky a není oprávněn požadovat, aby si je koupili sami, byť jim je následně proplatí.

Pracuji u zaměstnavatele na částečný úvazek - musím se také nechat testovat? 

Ano, i zaměstnanci na částečný úvazek se musí testovat alespoň jednou za týden a platí pro ně stejná pravidla jako pro ostatní zaměstnance.

 

Právě se děje

Další zprávy