Lidé by za tablet s Windows 8 dali 299 dolarů

Adam Fiala
20. 12. 2011 6:37
Éra tabletu používajícího Windows 8 se blíží. Kolik bude stát?
Foto: Microsoft

Cena vždycky hrála roli, a pokud si lidé mohou vybrat mezi srovnatelným produktem levnější a dražší varianty, sáhnou po levnějším. Současné vlny ekonomických krizí tomu nahrávají. Tablety jsou poměrně nová zařízení a každý nový model přichází s vylepšením, které si žádá vyšší peněžní ocenění. Současným králem tabletů je iPad. I když se v Čechách dají sehnat mnohé tablety konkurence, od Samsungu až po Lenovo, v prodejích vede. Však také novinové aplikace českých deníků vznikají výhradně pro výrobek Applu. Brzy se dočkáme novinky od Microsoftu. Tabletu s Windows 8. Čeká se, jakou nasadí cenu.

Windows vymění Intel za ARM

Microsoft totiž rozhodně nebude chtít, aby jeho výrobek zapadl v konkurenci. Čerstvě připravovaná verze operačního systému Windows, který ponese číslici osm, se chystá i na vlastní tablet. iPad v základní verzi prodávají obchody od pěti set dolarů. Relativně vybavená verze pak stojí dokonce přes osm set dolarů. Windows 8 poběží na procesoru dodávaném firmou ARM, místo tradiční architektury x86 od Intelu. Ovšem většina tabletu je postavená na ARM, cenově tak nemůže čekat zvýhodnění.

Pod dvě stovky se nedostane

Nejspíš nebude moci Microsoft nasadit cenu, s kterou operuje Amazon prostřednictvím Kindle Fire. Ten se prodává za dvě stě dolarů. Předpokládá se a střízlivé názory lidí, kolik by byli ochotni za tablet Windows zaplatit, se pohybují nad touto částkou a pod cenou iPadu. V průměru se tak jedná o 299 dolarů. Někteří by sice neváhali dát za takový tablet ani tisíc dolarů, ovšem to by hraničilo s ekonomickým bláznovstvím.

 

Právě se děje

Další zprávy