Krize se nevyhne ani realitnímu trhu, přichází stagnace

TD
16. 12. 2011 2:17
Krize v oblasti realitního trhu se dotýká zejména developerských projektů, nové byty už nevyrostou
Foto: Finep

Ekonomická krize na evropských trzích se dotkla snad všech oblastí běžného života  a výjimkou nebyl ani realitní trh. I když se zatím dařilo udržet tuto oblast v křehké rovnováze, s lednovým zvýšením DPH, které zvedne ceny nových nemovitostí, se však očekává i pokles zisků v realitním sektoru. Většina kupců, kteří uvažovali o koupi bytu či domu jako trvalé investici, už nemovitost koupila s nižší sazbou DPH. Makléři tak už budou nové zákazníky lákat jen těžko, budou muset sáhnout po dalších zvýhodněních, která však sníží jejich zisk.

S největšími problémy se momentálně potýkají developerské projekty na celém území České republiky. Doba, kdy moderní bytové komplexy představovaly nejžádanější typ nemovitostí, je dávno pryč. Většina projektů dnes zůstává nedostavěna, ty, které se podaří zkolaudovat, čelí dluhům a insolvenci. S výstavbou nových bytových domů tak pro příští rok nelze vůbec počítat, většinou se nedaří prodat ani byty stávající.

Až doposud si realitní trh v České republice vedl velmi dobře. Zejména v Praze byla značná poptávka po nových bytech, trh se ovšem nasytil a situaci ještě zkomplikovala finanční krize, která nutí spíše šetřit než nakupovat. Relativně udržitelnou situaci zažívají podnikatelské stavby, lze však jen těžko odhadnout, jak se bude situace nadále vyvíjet. I v době krize však reality stále představují zejména bezpečnou investici, která se jeví mnohem stabilněji než nejisté spoření v bankách.

 

Právě se děje

Další zprávy